Гендиректору Павлоградського хімзаводу повідомили про ще одну підозру

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вручили третє повідомлення про підозру керівнику держпідприємства на Дніпропетровщині.
фото: informator.ua

НАБУ і САП втретє повідомили про підозру генеральному директору державного підприємства «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод» Леоніду Шиману. Разом із ним підозрюють ще двох осіб у завданні 3,2 млн грн збитків ДП.

Про це повідомляють прес-служби органів.

У НАБУ і САП не вказують прізвище підозрюваного та назву підприємства, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про гендиректора Павлоградського хімзаводу Шимана.

«2 квітня 2024 року на Дніпропетровщині за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ за оперативного супроводу співробітників СБУ викрито схему заволодіння коштами ДП та завдання цьому підприємству шкоди у вигляді упущеної вигоди. На сьогодні у справі повідомлено про підозру: керівнику ДП; бенефіціарному власнику приватного підприємства та бухгалтеру приватного підприємства. Дії усіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 209 КК України», – інформує прокуратура.

У НАБУ розповіли, що у 2015-2016 років гендиректор ПХЗ вступив у змову з бенефіціарним власником приватної компанії. За укладеним з ДП договором, після отримання 40% передплати фірма мала поставити вимірювальні прилади, але попри наявність необхідного товару не робила цього. Через це виконання договору припинили, а у тендері на нового постачальника забезпечили перемогу тієї ж самої компанії. Вона врешті-решт поставила довгоочікувані прилади, але вже за завищеними цінами, що супроводжувалося підробленням документів на митниці та під час тендеру.

«Таким чином держпідприємство переплатило за продукцію 2,3 млн грн, а також зазнало додаткових збитків у розмірі 853 тисяч грн у зв'язку з упущеною вигодою. За реалізацію схеми компанія-постачальник перевела під виглядом оплати за агентські послуги 43,5 тисячі євро на закордонний рахунок компанії дружини посадовця ДП, зареєстрованої на Маршаллових Островах», – інформує НАБУ.

Нагадаємо, в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Нещодавно Шиману повідомили про нову підозру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: