РПЦ намагається сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні – ISW

Читать на русском
Російська православна церква об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні.
glavcom.ua

Російська православна церква об'єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

Нещодавно, 27-28 березня, РПЦ провела Всесвітній російський народний собор у Москві, де схвалила ідеологічний і політичний документ. В ньому російська церква посилила кремлівську риторику щодо війни в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною «священною війною». При тому аналітики стверджують, що це твердження є суттєвим відхиленням для російської влади, яка досі уникала офіційного формулювання вторгнення в Україну, як «війну».

«РПЦ МП, схоже, об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки», – додають у повідомленні.

Крім того, РПЦ МП підкреслила, що «відновлення єдності російського народу» через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку рф протягом XXI століття.

«Цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в росію», – підкреслюють в Інституті.

Варто відзначити, що на думку аналітиків, Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до запропонованої РПЦ ультранаціоналістичної ідеології, але, скоріш за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії.

Нагадаємо, СБУ викрила керівництво Російської православної церкви (РПЦ) на створенні приватних військових компаній на території рф, які за вказівками московського патріархату займаються вербуванням та підготовкою найманців для війни проти України.

Також писали, що очільнику РПЦ Володимиру Гундяєву, відомого як Кирил, оголосили про підозру за сприяння збройній агресії рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: