РПЦ створює «православні військові компанії» для війни в Україні

Читать на русском
За вказівкою РПЦ, православні ПВК займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.
Фото: wikimedia.org

СБУ викрила керівництво Російської православної церкви (РПЦ) на створенні приватних військових компаній на території рф, які за вказівками московського патріархату займаються вербуванням та підготовкою найманців для війни проти України.

Про це повідомляє пресслужба відомства 19 жовтня.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

За даними слідства, одна з таких ПВК під назвою Андріївський хрест діє на базі Кронштадтського Морського собору в Санкт-Петербурзі.

«У стінах релігійної установи її представники вербують прихожан для подальшого включення до складу окупаційних угруповань рф, які задіяні на передовій. Під час відбору потенційних «кандидатів» перевагу надають чоловікам, які вже проходили службу у лавах військових підрозділів країни-агресора і мають бойовий «досвід»», – зазначили у СБУ.

Після зарахування найманців до лав ЧВК московської церкви вони проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів із російських спецслужб.

«Для маскування бойових тренувань їхні організатори проводять підготовку «рекрутів» виключно у стінах собору, а також на спеціальних полігонах рф. Встановлено, що фінансування таких ПВК здійснюють представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до очільника кремля. Гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на «будівництво» храмів», – зазначила спецслужба.

СБУ здійснює заходи щодо притягнення винних до відповідальності.

У відомстві зазначили, що з початку вторгнення росії розпочато 68 кримінальних проваджень стосовно представників УПЦ МП, з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

Нагадаємо, 19 жовтня Рада в першому читанні підтримала законопроект про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф. Раніше було названо чисельність російської ПВК Редут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: