Лідери G7 застерегли Іран від військової підтримки росії

Читать на русском
Лідери країн G7 закликали Іран не передавати росії балістичні ракети, інакше на Тегеран очікують швидкі та скоординовані заходи.
Фото: Reuters

Країни «Великої сімки» (G7) застерегли Іран від надання балістичних ракет росії для використання у війни проти Україні, погрожуючи швидкою та скоординованою відповіддю, якщо це станеться.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

«Ми вкрай стурбовані повідомленнями про те, що Іран розглядає можливість передачі росії балістичних ракет і пов'язаних з ними технологій після того, як він поставив російському режиму безпілотні літальні апарати, які використовуються в безперервних атаках на цивільне населення в Україні», – говориться у зверненні лідерів G7.

Країни «Великої сімки» закликали Іран не надавати росії військову підтримку, «оскільки це посилило б регіональну дестабілізацію і стало б суттєвою матеріальною ескалацією його підтримки війни росії в Україні – агресії, яка є грубим порушенням міжнародного права і Статуту ООН».

Також у заяві наголошується, що якщо Іран продовжить надавати балістичні ракети або пов'язані з ними технології росії, його очікує швидка і скоординована реакція, у тому числі за допомогою нових суворих санкцій.

Як передає агентство Reuters, високопоставлений чиновник США на умовах анонімності заявив, що G7 можуть відповісти Ірану, зокрема, забороною на польоти Iran Air, флагманського державного перевізника, до Європи.

За його словами, хоча США не змогли підтвердити, що передача, про яку повідомляли ЗМІ, вже відбулася, Тегеран явно намагався просунутися у переговорах з Москвою щодо ракет.

Нагадаємо, у листопаді минулого року у Білому домі заявили, що Іран планує надати росії нові балістичні ракети.

У лютому ЗМІ повідомили, що Іран передав росії сотні балістичних ракет і планує нові постачання.

Після цього в США заявили, що не мають доказів передачі Іраном балістичних ракет росії.

Також постачання ракет росії спростував сам Іран.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: