Іран передав росії сотні балістичних ракет і планує нові поставки – Reuters

Читать на русском
Іран передав росії велику кількість балістичних ракет. Угода була оформлена наприкінці 2023 року, а перші поставки розпочалися у січні, повідомляють ЗМІ.
Фото: AFP

Іран передав росії велику кількість балістичних ракет класу «земля-земля».

Про це повідомляє Reuters з посиланням свої джерела.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

За інформацією журналістів, Кремль отримав від Тегерана близько 400 ракет, у тому числі балістику малої дальності, здатну вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

Угода була оформлена наприкінці 2023 року після зустрічей у Тегерані та Москві, а перші поставки розпочалися у січні. Іранський військовий чиновник, який побажав залишитися неназваним через делікатність інформації, повідомив, що вже було принаймні чотири епізоди поставок ракет.

Інший високопосадовець заявив, що деякі ракети були відправлені в росію морським транспортом через Каспійське море, а інші - доставлені літаком.

«Поставок буде більше. Немає причин це приховувати. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, в яку ми побажаємо», – заявив він, натякаючи на те, що термін обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном ракет закінчився ще у жовтні, а нові санкції з того часу не були введені.

Офіційний представник США повідомив Reuters, що Вашингтон бачив свідчення активного просування переговорів, але поки що не було жодних ознак того, що поставки відбулися.

А українське джерело заявило, що Київ поки не реєстрував випадків використання іранських балістичних ракет російськими військами.

Нагадаємо, ще у вересні ізраїльська розвідка повідомляла, що Тегеран планує передати росії ракети малої та великої дальності.

Раніше у Повітряних силах прокоментували можливість передачі росії іранських ракет.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: