211 млн грн збитків «Укргазвидобування»: двом особам повідомили про підозру

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру двом особам, які нібито зловживали в інтересах приватної компанії.
фото: uk.wikipedia.org

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру двом особам у зловживаннях, які завдали АТ «Укргазвидобування» 211 млн грн збитків під час виконання договору з підвищення видобутку природного газу приватною іноземною компанією.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«11 березня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру двом учасникам злочинної схеми – чинному та колишньому посадовцям державного підприємства, реалізація якої під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу між АТ «Укргазвидобування» та приватною іноземною компанією завдала збитків на суму 211 млн грн. Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України», – інформує САП.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишнього начальника відділу стратегічних нафтосервісних проектів АТ «Укргазвидобування» Євгена Сташенка та приватну іноземну компанію Expert Petroleum Solutions SRL. В Україні договір уклали з її дочірнім підприємством «Експерт Петролеум Україна». Саме Сташенко входив до комітету з керування РЕС-проєктом, який здійснювала компанія Expert Petroleum. Крім нього у складі були: директор «Львівгазвидобування» Олександра Сендега, директор зі стратегії УГВ Сергій Боєв і начальник департаменту моніторингу та планування геолого-технологічних заходів УГВ В'ячеслав Філатов.

У НАБУ розповіли, що у 2019-2020 роках АТ «Укргазвидобування» провело конкурс та уклало з компанією «Експерт Петролеум Україна» договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства. За його умовами компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток «блакитного палива». При цьому вартість базового видобутку 1 куб. м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.

Проте, посадові особи АТ «Укргазвидобування» шляхом внесення змін до конкурсної документації знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб. м за 15 років потенційної дії договору. Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку товариством протягом 2020 року, які посадові особи АТ «Укргазвидобування» його працівникам заборонили підвищувати.

«Вказані протиправні дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який АТ «Укргазвидобування» мало розраховуватися за значно вищим тарифом. Таким чином, за період з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 АТ «Укргазвидобування» заподіяно збитків на суму 211 млн грн», – додали в НАБУ.

Завдання 211 млн грн збитків державі через невигідні газові угодиNABU

Нагадаємо, депутату сільради повідомили про підозру у причетності до заволодіння 1200 га землі у Київській області. Також НАБУ і САП повідомили про підозру податківцю з Харківської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: