З міжнародної телеверсії «Оскару» вирізали перемогу «20 днів у Маріуполі»

Читать на русском
У міжнародну телеверсію Оскар не включили перемогу стрічки 20 днів у Маріуполі, який переміг у номінації найкращий повнометражний документальний фільм.
Getty Images

Організатори вирізали зі скороченої міжнародної телеверсії «Оскару» номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», у якій переміг фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова.

Про це повідомляє «Суспільне Мовлення».

Перший український «Оскар»: як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі»Стрічка 20 днів у Маріуполі отримала премію Оскар як найкращий документальний фільм. Реакція соцмереж у добірці.

Як зазначається, сьогодні, 11 березня, був запланований показ міжнародної скороченої версії. Проте після отримання матеріалів для трансляції від організаторів видання виявило, що нагородження «20 днів у Маріуполі» відсутнє. Водночас також немає деяких інших категорій.

Згідно з повідомленням, команда «Суспільного» висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited. Замість скороченої версії для українських глядачів «Суспільне Культура» покаже повну версію, що була в прямому ефірі в ніч проти 11 березня.

При цьому, виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін прокоментував цей інцидент, заявивиши, що було направлено протест «Діснею».

«Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», де справедливу нагороду здобула стрічка «20 днів у Маріуполі». Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії «Оскар». Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту», — зазначив Галкін.

Нагадаємо, фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» про облогу Маріуполя російськими військами у лютому-березні 2022 року отримав премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Раніше стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала престижну британську кінопремію BAFTA.

Також, як повідомлялося, у травні 2023 року у США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії, серед яких – троє українців. Це одна з найпрестижніших нагород США, яку можна отримати в галузі ЗМІ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: