Перший український «Оскар»: як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі»

Читать на русском

Стрічка 20 днів у Маріуполі отримала премію Оскар як найкращий документальний фільм. Реакція соцмереж у добірці.
nbcnews.com

Цієї ночі Україна отримала першу кінопремію «Оскар» у своїй історії: нагороду у категорії «Найкращий документальний фільм» виборола стрічка режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Нагороду на сцені Чернов отримав разом із фотографом Євгеном Малоліткою та продюсеркою Василісою Степаненко, які також працювали в оточеному росіянами Маріуполі на початку повномасштабної війни.

Документальний фільм розповідає про перші тижні війни у Маріуполі та бомбардування міста російськими військами. Військові злочини росії, які задокументували журналісти, жахливі, і сам режисер на церемонії нагородження сказав, що «краще б цього фільму не було» і росія не нападала на Україну.

«Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Але ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб виправити історію, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя і ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію», – заявив Чернов.

«Слово і діло» зробило добірку, як у соцмережах відреагували на перемогу фільму.

«І так, «Оскар» та інші відзнаки важливі в наш час, коли увага до будь-якої теми так легко перемикається на інші. Хоп – і нема інфоприводу, світ понісся далі. Але я дуже сподіваюся, що кадри з «20 днів у Маріуполі» довго стоятимуть перед очима різних людей, які його подивилися. І я не знаю, скільки глядачів сьогодні вночі було у церемонії «Оскару», але минулого року, пишуть, їх було 19 мільйонів. Мстислав від імені команди виголосив дуже точну промову, яку, сподіваюся, було почуто», – написала Ірина Цілик.

«Але хочу відміти комунікацію команди фільму на всьому етапі його виробництва, премʼєри, показів і зібрання нагород. Кожне слово, кожна публічна промова, кожне інтерв’ю творців фільму було зроблене з величезною повагою, тактом і шаною до усіх загиблих у Маріуполі і з нагадуванням, що Росія продовжує чинити усе це далі. На етапі коли українців часто у світі сприймають дуже травмованими, занадто емоційними жертвами війни, знайти правильні слова, навіть правильну інтонацію, щоб розповісти усім нам очевидну правду від якої світ трохи втомився – це велике діло», – наголосила Христина Бердинських.

«20 днів у Маріуполі» – показує все як є. Без бажання авторів дати глядачеві додумувати. Зображення сприймається так, як це відбувалося. Жорстоко, з стражданнями та конкретним розумінням, хто несе зло та смерть», – написав Роман Грабежов.

Нагадаємо, весь список володарів премії «Оскар» можна подивитися тут.

Раніше «20 днів у Маріуполі» отримав премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) як найкращий документальний фільм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: