Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав премію BAFTA

Читать на русском
Стрічка 20 днів у Маріуполі отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) як найкращий документальний фільм.
Фото: Getty Images

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» українського режисера і фотожурналіста Мстислава Чернова отримала премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) як найкращий документальний фільм.

Про це йдеться на офіційному сайті премії.

Церемонія вручення кінопремії відбулася в Королівському фестивальному залі у Лондоні в неділю, 18 лютого.

Як відомо, український документальний фільм розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, до нього ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

На сцену за нагородою піднявся Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом із Черновим працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

У 2023 році Чернов, Малолєтка і Степаненко – репортери агенції Associated Press – отримали Пулітцерівську премію за відзняті кадри, завдяки яким світ дізнався про звірства росіян – жахливу хроніку нищення кількасоттисячного українського міста, загибель дітей, масові поховання цивільних.

Журналісти покинули Маріуполь 15 березня 2022 року у складі колони, що виїхала після відкриття гуманітарного коридору

Як зазначається, фільм про злочини росіян в Україні також був номінований в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», однак перемогу здобула історична драма «Зона інтересу» Джонатана Ґлейзера.

Крім того, «20 днів у Маріуполі» є одним із фаворитів премії «Оскар-2024». 96-та церемонія вручення нагороди відбудеться 10 березня.

Нагадаємо, у травні у США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії за 2023 рік, серед яких – троє українців. Це одна з найпрестижніших нагород США, яку можна отримати в галузі ЗМІ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: