Схема в УЗ: НАБУ і САП викрили організовану групу, серед підозрюваних ексголова Кравцов

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру дев'ятьом фігурантам розслідування про схему в УЗ.
фото: «Слово і діло»

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру шістьом посадовцям АТ «Укрзалізниця» та ще трьом особам у заволодінні 11,4 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, зокрема, про підозру повідомили колишньому голові правління УЗ Євгену Кравцову, ексчлену правління компанії Олександру Скрипінському та підприємцю Станіславу Лєснікову. Останнього в ЗМІ називали «смотрящім» за «Укрзалізницею».

«26 лютого 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» 9 учасникам організованої групи. Серед підозрюваних: два керівники організованої групи; шість чинних та колишніх посадових осіб АТ «Укрзалізниця»; бенефіціар приватного товариства», – інформує САП.

У НАБУ розповіли, що, за даними слідства, у 2018 році лідер групи, підприємець, вирішив встановити контроль над товарно-грошовими потоками УЗ з метою заволодіння коштами товариства. Для цього він звернувся до давніх знайомих з-поміж представників уряду та за їх сприяння домігся призначення членів групи на керівні посади в УЗ.

Таким чином, у 2018-2021 років посадовцями УЗ на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії у тендері на закупівлю пневмоінструменту. Вона надалі поставила філіям УЗ продукцію за завищеною вартістю. Йшлося про філії «Південно-Західна залізниця», «Придністровська залізниця» і «Панютинський вагоноремонтний завод». Розмір переплати становив 11,4 млн грн, якими організована група заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

«Наразі лідера організованої групи затримано у порядку ст. 208 КПК України, вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності», – інформує НАБУ.

Нагадаємо, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила обвинувальний вирок у справі пільгових тарифів від УЗ. Раніше ВАКС заочно заарештував організатора справи щодо купівлі вугілля для УЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: