Україна готова прийняти обмеження на свою торгівлю з ЄС – Качка

Читать на русском
Україна готова прийняти обмеження на свою торгівлю з ЄС, щоб розрядити суперечку з Польщею. Але блок має заборонити імпорт російської сільськогосподарської продукції.
Фото: РБК-Україна

Україна готова прийняти обмеження на свою торгівлю з Євросоюзом, щоб розрядити гостру політичну суперечку з Польщею. Але блок також має заборонити імпорт російської сільськогосподарської продукції, яка все ще надходить через Білорусь та країни Балтії.

Про це в інтерв'ю Financial Times сказав заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка.

Експорт та імпорт агропродукції Польщею: якою була частка росії та Білорусі у 2022 роціЯк Польща торгувала з росією та Білоруссю аграрною продукцією у перший рік повномасштабної війни – на інфографіці.

«Можливо, для перехідного періоду такого роду керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібне. Щодо пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія», – сказав Качка.

За його словами, Україна підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем: обмеження на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозвіл окремим країнам закрити свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту.

Україна нещодавно погодилася перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не сухопутним маршрутом через сусідні країни, щоб знизити напруженість. «Ми добровільно припинили експорт кукурудзи до всіх п'яти сусідніх країн-членів ЄС. Попри це ми експортували ще один новий рекорд — 15 млн тонн кукурудзи у 2023 році. Тому у нас є великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС», – сказав Качка.

Заступник міністра також звинуватив росію у розпалюванні протестів у Польщі. Він упевнений, що саме Москва стоїть за нападом польських фермерів минулого місяця на потяг із українським зерном.

Нагадаємо, Польща збирається звернутися до Єврокомісії із пропозицією запровадити повну заборону на імпорт будь-якої сільськогосподарської та харчової продукції з росії та Білорусі.

Раніше в уряді заявили, що українська сторона не веде з Польщею переговори про закриття кордонів та припинення торгівлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: