У МЗС України прокоментували ситуацію в невизнаному Придністров'ї

Читать на русском
Зазначається, що Україна докладатиме всіх зусиль, щоб запобігти будь-яким спробам росії дестабілізувати Молдову чи інші країни регіону.
Фото: DPA

Україна докладатиме всіх зусиль, щоб запобігти будь-яким спробам росії дестабілізувати Молдову чи інші країни регіону. При цьому, МЗС України закликає до мирного вирішення проблемних питань економічного та соціально-гуманітарного характеру у невизнаному Придністров'ї.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Молдова та проблема Придністров'я: чи може рф відкрити «Молдавський фронт»Про проблему Придністров'я, реальність сценарію нападу росії на Молдову і ті самі снарядні склади в Ковбасній – в матеріалі Слово і діло

Зазначається, що Україна виступає за мирне врегулювання придністровського конфлікту з дотриманням суверенітету та територіальної цілісності Республіки Молдова.

«Ми вважаємо переговорний формат «5+2» нефункціональним у звʼязку з присутністю у ньому держави-агресора росії, яка не може виступати у ролі миротворця в жодному мирному врегулюванні», - йдеться в повідомленні.

У МЗС наголошують, що Україна є і залишатиметься активним учасником процесу врегулювання в регіоні та виокремлює його основною метою реінтеграцію Республіки Молдова.

Крім того, Україна продовжує виступати за якнайшвидше виведення з території придністровського регіону Молдови російських військ, утилізації боєприпасів на складах у населеному пункті Ковбасна, переформатування місії на Дністрі з військової у цивільну.

У МЗС підкреслили, що упродовж 10 років Україна протистоїть російській агресії та вже понад два роки чинить опір повномасштабному вторгненню Росії.

«Наша держава як ніхто інший знає, що таке жахи війни, та якою є ціна миру. Ми докладаємо та продовжимо докладати всіх зусиль для збереження стабільності та зміцнення безпеки в Європі, а також запобігання будь-яким спробам росії дестабілізувати Молдову чи інші країни нашого регіону», - резюмували в Міністерстві закордонних справ.

Нагадаємо, вчора учасники «з'їзду депутатів» у невизнаному Придністров'ї звернулися до країни-агресора росії з проханням «захистити» регіон на тлі економічної блокади та «посилення тиску» з боку Молдови.

У ГУР вже відреагували на цю подію. Там зазначили, що результати «з’їзду депутатів» явно не відповідають очікуванням Кремля.

Згодом президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі своєю молдовською колегою Майєю Санду у рамках саміту «Україна – Південно-Східна Європа» у Тирані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: