Апеляційна палата застосувала запобіжний захід до екснардепа Долженкова

Читать на русском
Апеляційна інстанція не погодилась з рішенням антикорупційного суду про відмову застосувати запобіжний захід.
фото: Facebook

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду застосувала запобіжний захід у вигляді застави розміром 696 440 грн до колишнього народного депутата Олександра Долженкова. НАБУ і САП підозрюють його у незаконному одержанні понад 700 тисяч грн компенсації за оренду житла в Києві.

Про це повідомляють прес-служби АП ВАКС і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

В органах не називають прізвище екснардепа, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Долженкова. Раніше Вищий антикорупційний суд закрив провадження за клопотанням НАБУ і САП про застосування запобіжного заходу до Долженкова. Тому прокурор САП подав скаргу на це рішення.

«Апеляційна палата ВАКС підтримала позицію прокурора САП та застосувала запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 696 440 грн до народного депутата, підозрюваного у незаконному одержанні понад 700 тис. грн компенсації за житло, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Заслухавши доводи сторін, суд апеляційної інстанції частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора САП та ухвалив скасувати рішення ВАКС від 06.02.2024 про закриття провадження про застосування запобіжного заходу до вказаного нардепа та постановити нову ухвалу, відповідно до якої до народного депутата застосувати запобіжний захід у вигляді застави. Також на підозрюваного покладено відповідні процесуальні обов'язки. Строк дії обов'язків – до 22.04.2024 включно», – інформує САП.

В Апеляційній палаті ВАКС зазначили, що НАБУ і САП просили заарештувати Долженкова, але суд вирішив застосувати до нього більш м'якший запобіжний захід.

Нагадаємо, НАБУ і САП повторно повідомили про підозру екснардепу Олександру Долженкову. За версією слідства, він з квітня 2015 по грудень 2018 року незаконно одержав із бюджету Апарату Верховної ради компенсацію за винайм житла, яку призначали народним депутатам, які не мали власних помешкань у столиці. Депутат приховав наявність власної квартири на Печерську і за майже два з половиною роки незаконно отримав на картку 700,28 тис. грн. Лише після виходу журналістського розслідування програми «Схеми» депутат відмовився від одержання цих виплат. Нещодавно слідство у справі завершили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: