Апеляція ВАКС скасувала арешт майна екснардепа Долженкова

Читать на русском
Апеляційна інстанція побачила підстави для скасування арешту, накладеного на майно колишнього члена українського парламенту.
Олександр Долженков

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала арешт, накладений на майно колишнього народного депутата від фракції «Опозиційного блоку» Олександра Долженкова, якого НАБУ і САП підозрювали незаконному одержанні понад 700 тисяч грн компенсації за оренду житла в Києві.

Таке рішення 24 квітня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Апеляційна палата скасувала повідомлення про підозру екснардепу Долженкову. Тому представник політика просив скасувати арешт майна, який наклали для забезпечення ймовірної конфіскації майна Долженкова у разі ухвалення обвинувального вироку. АП ВАКС скасувала арешт наступного майна: 1/2 частини житлового будинку; 1/2 частини земельної ділянки; машиномісця; 2/3 частини квартири та автомобіля Toyota 2012 року випуску.

«Поновити (Олександру Долженкову – ред.) строк для апеляційного оскарження. Апеляційну скаргу задовольнити. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 05 грудня 2022 року скасувати та постановити нову ухвалу, якою провадження за клопотанням детектива Національного антикорупційного бюро України, погодженого прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, про арешт майна у кримінальному провадженні №42018000000002581 від 22 жовтня 2018 року закрити», – йдеться в рішенні.

Як відомо, 26 грудня 2022 року антикорупційний суд визначив Долженкову запобіжний захід у вигляді 396 960 грн застави. Також суд поклав на нього такі процесуальні обов'язки: прибувати до детективів, прокурора чи суду за першою вимогою; повідомляти детективів, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи; утриматись від спілкування зі свідками у справі та здати на зберігання закордонні паспорти. Щоправда Апеляційна палата ВАКС запобіжний захід скасувала.

Нагадаємо, у січні 2023 року НАБУ і САП завершили розслідувати справу екснардепа Долженкова. За версією слідства, вказана особа з квітня 2015 по грудень 2018 року незаконно одержувала із бюджету Апарату Верховної ради компенсацію за винайм житла, яку призначали народним депутатам, які не мали власних помешкань у столиці. Депутат приховав наявність власної квартири на Печерську і за майже два з половиною роки незаконно отримав на картку 700,28 тис. грн. Лише після виходу журналістського розслідування програми «Схеми» депутат відмовився від одержання цих виплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: