НАБУ розслідує ймовірне одержання хабаря ексначальником Київської митниці

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку розслідують факт імовірного хабарництва у справі колишнього посадовця столичної митниці.
фото: ДФС

НАБУ і САП розслідують факт імовірного одержання неправомірної вигоди колишнім виконувачем обов'язків начальника Київської міської митниці Державної фіскальної служби Сергієм Тупальським. Його також обвинувачують у справі бізнесмена Вадима Альперіна про зловживання на митниці.

Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Слідство перевіряє факти ймовірного прохання та одержання неправомірної вигоди Тупальським протягом 2017-2019 років. Зокрема, йдеться про дві земельні ділянки в селі Поляниця Івано-Франківської області біля Буковелю договірною вартістю 756 400 грн та 383 000 грн, з розташованим на них незавершеним будівництвом готелю, договірною вартістю 9 595 960 грн. Вказане було перереєстровано і в кінцевому випадку власником нерухомості став брат Тупальського Олександр. На думку слідства, Тупальський таким чином легалізував отриману неправомірну вигоду.

На вказані об'єкти нерухомості ще в 2021 році накладено арешт. Представник брата Тупальського подав клопотання про скасування арешту, оскільки майно заарештовано вже майже три роки, а про підозру нікому не повідомлено. Детектив НАБУ заперечив і зазначив, що у цій справі були направлені відповідні запити про надання міжнародної правової допомоги, тривалість яких від них не залежить.

«У задоволенні клопотання відмовити», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, САП обвинувачує Тупальського у причетності до справи бізнесмена Вадима Альперіна про створення злочинної організації та зловживання на митниці. За версією обвинувачення, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами. Наразі Апеляційна палата ВАКС розглядає скаргу на закриття цієї справи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: