Ситуація на фронті в Україні найнебезпечніша з початку повномасштабної війни – NYT

Читать на русском
ЗСУ знаходяться у найнебезпечнішому становищі з перших місяців війни. Росіяни наступають одразу на п'яти напрямках.
Фото: AP

Захоплення Авдіївки стало першим великим досягненням російських військ із моменту взяття Бахмута у травні минулого року. Збройним силам України нині не вистачає боєприпасів, і ситуація на фронті є найбільш загрозливою з початку повномасштабної війни.

Про це пише The New York Times.

«Останні конвульсії»: у ЗСУ вважають, що зимовий наступ росіян наближається до завершенняРосійські окупанти незабаром можуть припинити активні бойові дії в рамках свого зимового наступу, вважають у ЗСУ.

Російська армія зараз наступає на п'яти основних напрямках – Авдіївському, Мар'їнському, Роботинському, Кремінському та Бахмутському.

Видання зазначає, що неясно, як далеко окупанти зможуть просунутися за межі Авдіївки та наскільки добре українські війська збудували свої наступні лінії оборони. Але наступні великі населені пункти, де проживають десятки тисяч мирних жителів, знаходяться лише приблизно за 50 кілометрів на захід.

Захоплення зруйнованої Мар'їнки, пише NYT, дозволило російським військам переключити свою увагу на ще один важливий опорний пункт – Вугледар. Минулого року окупанти неодноразово намагалися атакувати Вугледар з півдня та зазнали катастрофічних втрат, але зараз вони можуть атакувати населений пункт із півночі. На даний момент вони просуваються через село Новомихайлівка.

За словами українських чиновників, росія тримає близько 40 тисяч людей у районі Маріуполя, щоб їх можна було використати для атак із півдня.

Також російські війська намагаються нівелювати досягнення ЗСУ під час контрнаступу влітку минулого року – зокрема, повернути Роботине. Там, за деякими даними, зосереджено більше військ, ніж на Авдіївському напрямку.

Крім цього, росіяни просуваються з Кремінної, щоб повернути собі міста на північному сході, які вони втратили наприкінці 2022 року. Вони просуваються до Куп'янська та Лимана.

Також ініціатива до росіян перейшла на Бахмутському напрямі. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни мають намір прорвати їхню оборону навколо Часового Яру, що дасть їм контроль над командними висотами в цьому районі і піддасть Краматорськ посиленому артобстрілу.

На Бахмутському напрямку, за оцінками України, перебуває близько 62 тисяч російських військових.

Нагадаємо, у ніч на 17 лютого стало відомо про вихід українських військ із Авдіївки. Президент Володимир Зеленський назвав це правильним рішенням, щоб зберегти життя бійців.

У ЗСУ зазначили, що виведення військ із міста було «настільки успішним, наскільки дозволяли обставини».

Втрати російської армії за чотири місяці наступу на цьому напрямі оцінюються у 47 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: