Росія скликає Радбез ООН через «порушення» Україною Мінських угод

Читать на русском
Росія скликає Радбез ООН з нагоди річниці ухвалення резолюції РБ щодо Мінських домовленостей, звинувачуючи Україну у їх невиконанні.
Фото: Associated Press

Росія на понеділок, 12 лютого, скликає засідання Ради Безпеки ООН з нагоди річниці ухвалення резолюції РБ щодо Мінських домовленостей.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що засідання розпочнеться о 10:00 (17:00 за Києвом) у Нью-Йорку.

Як відомо, 12 лютого 2015 року керівники України, росії, а також Франції та Німеччини узгодили домовленості, які прийнято називати «Мінськ-2». 17 лютого того ж року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, якою схвалила ці домовленості.

«Мінськ-2» передбачав припинення вогню, поступове відведення озброєнь від лінії розмежування, обмін полоненими, початок політичного діалогу, проведення місцевих виборів за українським законодавством, амністію учасникам конфлікту, надання особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей та, після виборів і ухвалення конституційної реформи, отримання Україною контролю над всім кордоном.

22 лютого 2022 року, перед початком повномасштабного вторгнення рф в Україну, у Кремлі заявили, що Мінських домовленостей більше не існує, оскільки росія визнала незалежність «ДНР» та «ЛНР». Це стало для рф формальним приводом для повномасштабного нападу на Україну.

Також повідомлялося, що 22 січня поточного року Рада Безпеки ООН на вимогу росії провела засідання з метою засудження постачання зброї Україні для її протистояння російській агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: