Справу митрополита УПЦ МП Павла передали до суду

Читать на русском
Митрополит УПЦ МП Павло Лебідь звинувачується за двома статтями Кримінального кодексу. Йому загрожує до 8 років за ґратами.
фото УНІАН

Служба безпеки завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя), який причетний до підривної діяльності проти України

Про це повідомляє пресслужба СБУ у п'ятницю, 20 жовтня.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

За матеріалами СБУ, митрополита Павла звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);

  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Як встановило слідство, митрополит неодноразово привселюдно заперечував існування України як суверенної держави.

Також він називав російську збройну агресію проти України «громадянський конфлікт», який триває з 2014 року.

Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика. Розслідування проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

У СБУ нагадали, що у своїй діяльності дотримуються «принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України».

Нагадаємо, у червні суд відправив Павла під домашній арешт, потім запобіжний захід змінили на утримання під вартою. 7 серпня адвокат митрополита повідомив про його звільнення під заставу. А вже 14 серпня митрополита УПЦ МП Павла терміново прооперували.

19 жовтня Рада попередньо підтримала заборону УПЦ МП на території України. Як голосували нардепи – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: