Хто із народних депутатів дев'ятого скликання служив під час повномасштабної війни

Читать на русском

Народні депутати, незважаючи на мрії багатьох українців, не підлягають призову під час мобілізації. Але, як і інші громадяни, вони мають можливість добровільно долучитися до захисту країни від російської агресії. Як з'ясувало «Слово і діло», такою можливістю скористалося щонайменше п'ять депутатів. На інфографіці – хто вони та де служать.

На фронт з початку повномасштабної війни пішли двоє нардепів від фракції «Голос» – Роман Костенко (секретар парламентського комітету з нацбезпеки) та Роман Лозинський (перший заступник голови комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування).

Костенко і до великої війни був військовим – брав участь в АТО та ООС із 2014 року. Зокрема, він був командиром взводу та заступником командира розвідувальної роти повітряно-десантної бригади ЗСУ.

Костенко має звання полковника СБУ. Відомо, що нардеп брав участь у боях у Миколаївській та Херсонській областях.

Лозинський у жовтні 2021-го підписав контракт на проходження служби в резерві ЗСУ у 73-му морському центрі Сил спеціальних операцій. А під час повномасштабної війни брав участь у бойових діях на Херсонському напрямку.

У вересні Лозинський повідомив, що після 15 місяців служби він повернувся до Верховної Ради. «Щоб уникнути подвійних трактувань, одразу напишу, що я не демобілізований. Бо таких підстав для мене, як і більшості мобілізованих, не було. Але були підстави відповідно до вимог Закону про статус народного депутата (ст. 20 п. 6). Я повернувся до державної служби. Продовжую працювати з моїм підрозділом, але вже не у зоні бойових дій», – пояснив депутат.

У статті, на яку посилається Лозинський, йдеться про те, що нардеп, який є військовослужбовцем, на термін виконання повноважень відряджається до Ради, а після закінчення терміну дії мандата направляється в установленому порядку для проходження служби.

Нардеп від «Слуги народу» Святослав Юраш (член комітету з питань зовнішньої політики) проходить службу у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар». Судячи з фото на Facebook, він воює на Донбасі.

Депутат групи «За майбутнє» Сергій Рудик (аграрний комітет) є підполковником ЗСУ та служить в оперативно-стратегічному угрупуванні військ «Таврія». В одному зі своїх постів на Facebook депутат розповідав, що воював під Бахмутом.

Єдина жінка-нардепка у лавах Збройних сил – Людмила Буймістер (позафракційна). В інтерв'ю у жовтні 2023-го депутатка розповідала, що спочатку служила у добровольчому батальйоні Сил Спеціальних Операцій, а згодом – у 111-й бригаді територіальної оборони ЗСУ. За її словами, здебільшого вона знаходиться на сході.

Нагадаємо, раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запропонував влаштувати військові навчання для всіх державних службовців та народних депутатів. На його думку, це може мотивувати українців «не боятися мобілізації та проходити навчання».

У матеріалі «Слово і діло» можна прочитати про урядовий законопроєкт щодо мобілізації, ухвалений у першому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: