За час великої війни 30 нардепів достроково втратили мандат: хто і чому

Читать на русском

За час повномасштабної війни 30 народних депутатів достроково позбавили мандата, більше половини – в 2023 році. На сьогоднішній день у Верховній раді рекордно низька кількість нардепів – 401. При цьому, за словами Давида Арахамії, є ще багато парламентаріїв, які хочуть достроково відмовитись від повноважень, але їх уже не відпускають. На інфографіці «Слово і діло» – хто і чому пішов з Ради під час війни.

30 нардепів достроково втратили мандати під час повномасштабної війни. Хто і чому – на інфографіці.
Нардепи, яких достроково позбавили мандатівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З Верховної ради дев'ятого скликання пішли багато колишніх членів забороненої тепер «Опозиційної партії – За життя». За власним бажанням мандатів позбавили Юлію Льовочкіну, Ігоря Абрамовича, Олега Волошина, Наталю Королевську, Юрія Солода, Тетяну Плачкову, а також Іллю Киву.

У кількох колишніх членів ОПЗЖ забрали мандат після позбавлення їх громадянства України, серед них Вадим Рабінович, Тарас Козак, Віктор Медведчук, Ренат Кузьмін. Через припинення громадянства мандат також втратили «слуга народу» Ігорь Васильковський і позафракційний Андрій Деркач.

За власним бажанням, без вказання причини, з парламенту також пішли позафракційні Дмитро Шенцев, Дмитро Шпенов, Андрій Аксьонов, а також Віталій Данилов із фракції «Батьківщина». Позафракційний Максим Єфімов попросив позбавити його мандата, щоб зосередитись на роботі у прифронтовому Краматорську, Вадим Новинський – щоб зосередитись на своїх проєктах та служінні УПЦ.

На інші посади з Ради пішли «слуги народу» Микола Сольський (став міністром аграрної політики), Андрій Костін (пішов на посаду генерального прокурора), Ольга Совгиря (призначена суддею КСУ). Рустем Умєров, який був нардепом від «Голосу», пішов у Фонд державного майна. Нардеп із фракції «Європейська солідарність» Михайло Забродський здав мандат через призначення у керівництво ЗСУ.

Дмитра Лубінця з групи «За майбутнє» було достроково позбавлено мандату через призначення омбудсменом.

Зовсім із інших причин парламент залишили депутати, обрані від партії «Слуга народу». Олександр Трухін у лютому відмовився від мандату через визнання вини у скоєнні кримінального правопорушення – пропозиції хабаря посадовцю. Нагадаємо, мова про пропозицію патрульному 150 тисяч за можливість залишити місце ДТП.

Юрій Арістов написав заяву про складання мандату після того, як стало відомо про його сімейний відпочинок на Мальдівах. Правоохоронці підозрюють його у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів для виїзду за кордон: колишній депутат оформив відрядження, а вже перебуваючи за кордоном, і лікарняний, і в цей час поїхав на відпочинок.

Крім того, Рада у серпні достроково припинила повноваження Андрій Холодова: за тиждень до цього журналісти повідомили, що він у січні виїхав із країни і з того часу не брав участі у засіданнях.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з народних депутатів дев'ятого скликання отримав підозру і за що.

На інфографіці – як склалася доля нардепів із забороненої «Опозиційної платформи – За життя».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: