АП ВАКС закрила справу «Електроважмашу», Верховний суд розгляне скаргу

Читать на русском
Апеляційна палата виправдала обвинувачених у справі про заволодіння коштами державного заводу, який розташований в Харкові.
фото: Facebook

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виправдала обвинувачених у справі державного підприємства «Завод «Електроважмаш» і закрила провадження у зв'язку із відсутністю складу злочину. Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала скаргу до Верховного суду.

Таке рішення 31 жовтня 2023 року ухвалила АП ВАКС, розповів журналісту «Слово і діло» адвокат одного з обвинувачених Іван Кучер.

За його словами, 31 жовтня колегія суддів закрила справу на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України і виправдала п'ятьох обвинувачених. Адвокат додав, що суд також міг закрити справу на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК, тобто у зв'язку зі спливом строків досудового розслідування.

За даними Судової влади, 31 січня 2024 року прокурор САП подав касаційну скаргу на це рішення. 6 лютого Касаційний кримінальний суд відкрив провадження за скаргою.

«Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою прокурора у кримінальному провадженні на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 31 жовтня 2023 року щодо (Олександра Гордія, Олега Богданова, Миколи Корнійчука, Оксани і Андрія Євдокімових – ред.)», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС оголосив обвинувальний вирок у справі заводу «Електроважмаш».

Нагадаємо, у цій справі НАБУ і САП повідомили про підозру двом заступникам директора заводу «Електроважмаш» Олександру Гордію та Миколій Корнійчуку. Крім них, органи правопорядку повідомили про підозру начальнику управління заводу «Електроважмаш» Олегу Богданову; директорці чеської компанії Ksanko s.r.o. Оксані Євдокимовій та бенефіціару цієї фірми, чоловіку Євдокимової Андрію. Останнього суд взяв під варту.

Як встановило слідство, у 2017 році посадовці заводу «Електроважмаш» за посередництва підконтрольної їм компанії, зареєстрованій у Празі (Чеська Республіка), організували продаж запасних частин компанії реального сектору економіки (Литовська Республіка). Ті запчастини, які «Електроважмаш» продав чеській компанії за 600 300 євро, остання перепродала литовській за майже вдвічі більшою ціною – 1,22 млн євро. В результаті «Електроважмаш» недоотримав 13,7 млн грн, що підтверджено експертизами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: