ВАКС оголосив обвинувальний вирок у справі заводу «Електроважмаш»

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив судовий розгляд справи за обвинуваченням колишніх посадовців державного заводу та підприємців.

Вищий антикорупційний суд засудив до 4 років ув'язнення колишнього заступника директора державного підприємства «Завод «Електроважмаш» Миколу Корнійчука та начальника управління цього заводу Олега Богданова. Ще одного ексзаступника директора ДП Олександра Гордія виправдали.

Таке рішення 22 листопада ухвалила колегія судді ВАКС у складі головуючого Олексія Кравчука, суддів Євгена Крука та Інни Білоус, повідомляє «Слово і діло».

«Миколу Корнійчука визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частинами 2, 5 статті 27, частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України... Олега Богданова визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 ККУ... Андрія Євдокімова визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 ККУ... Оксану Євдокімову визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 ККУ... Олександра Гордія обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2,3,5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 ККУ визнати невинуватим і виправдати у зв'язку з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення...», – оголосив головуючий суддя.

Суд призначив ексзаступнику директора заводу «Електроважмаш» Корнійчуку покарання у виді позбавлення волі на строк у 4 років із забороною обіймати певні посади протягом 3 років і штрафом у 17 тисяч грн. Начальника управління заводу «Електроважмаш» Олега Богданова теж позбавили волі на 4 роки і заборонили йому обіймати певні посади протягом 2,5 років зі штрафом у 17 тис. грн.

Бенефіціару чеської компанії Ksanko s.r.o. Андрію Євдокімову призначили 4 рокі ув'язнення зі штрафом у 17 тис. грн, а директорці цієї фірми Оксані Євдокімовій – 3,5 роки тюрми із забороною протягом 3 років обіймати певні посади та штрафов у 17 тис. грн.

Також судді застосували спеціальну конфіскацію до 217 306 євро.

Крім того, ВАКС застосував до обвинуваченого Корнійчука запобіжний захід у вигляді 208 тис. грн застави і поклали на нього обов'язки, серед яких носити браслет та не покидати Україну без дозволу. На Богданова, Євдокімова і Євдокімову поклали низку обов'язків.

Вирок не набув чинності і може бути оскаржений протягом 30 днів до Апеляційної палати ВАКС.

Нагадаємо, у цій справі НАБУ і САП повідомили про підозру двом заступникам директора заводу «Електроважмаш» Олександру Гордію та Миколій Корнійчуку. Крім них, органи правопорядку повідомили про підозру начальнику управління заводу «Електроважмаш» Олегу Богданову; директорці чеської компанії Ksanko s.r.o. Оксані Євдокимовій та бенефіціару цієї фірми, чоловіку Євдокимової Андрію. Останнього суд взяв під варту.

Як встановило слідство, у 2017 році посадовці заводу «Електроважмаш» за посередництва підконтрольної їм компанії, зареєстрованій у Празі (Чеська Республіка), організували продаж запасних частин компанії реального сектору економіки (Литовська Республіка). Ті запчастини, які «Електроважмаш» продав чеській компанії за 600 300 євро, остання перепродала литовській за майже вдвічі більшою ціною – 1,22 млн євро. В результаті «Електроважмаш» недоотримав 13,7 млн грн, що підтверджено експертизами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: