У правильному чи неправильному напрямку рухається країна: як змінювалася думка українців

Читать на русском

В Україні через війну, корупційні скандали у владі, проблеми з мобілізацією в останні місяці зростає напруга в суспільстві. Як наслідок, громадяни почали втрачати довіру до державних інституцій та більше схилятися до думки, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку. При тому, що на початку війни ситуація була протилежною. «Слово і діло» вивчило результати соцопитувань та пропонує подивитися, як змінювалася думка громадян щодо ситуації в країні.

Як за час повномасштабної війни змінювалася думка українців щодо того, у правильному чи неправильному напрямку розвиваються справи у країні.
Соцопитування – ситуація в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Для дослідження ми брали соціальні опитування, проведені Центром Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.

До повномасштабної війни більше половини українців вважали, що події в країні розвиваються у неправильному напрямку. За даними КМІС на червень 2021 року, такої думки дотримувалися 64% опитаних, а у жовтні – 71%. Вважали, що країна на правильному шляху 20% та 15% громадян відповідно.

Останнє опитування Центру Разумкова перед війною показало, що 65,5% громадян вважають, що справи йдуть у неправильному напрямку. 20,3% дотримувалися протилежної думки.

Повномасштабне вторгнення росії призвело до згуртування нації і, незважаючи на всі проблеми, 68% українців у травні 2022 року вважали, що справи в країні йдуть у правильному напрямку. І лише 16% дотримувалися іншої думки (дані КМІС).

Центр Разумкова у вересні-жовтні 2022 року зафіксував, що 51% громадян вважають правильним розвиток справ в Україні, 27,8% – неправильним.

У лютому-березні 2023-го, за даними соціологів, 60,6% українців вважали, що країна йде у вірному напрямку (21% – у неправильному напрямку), у травні таких було 55,7% (21,9% – у неправильному) напрямі), а у липні – вже 52,1% (26,8% – у неправильному напрямку).

У вересні, за результатами опитування Центру Разумкова, вже менше половини українців (48,7%) вважали, що країна йде у правильному напрямку. При цьому 30,5% дотримувались протилежної думки, 20,8% не змогли оцінити.

До грудня частка «оптимістів» знизилася до 45,3%, а «песимістів» – зросла до 33,2%. У КМІС дещо інші дані: у жовтні та грудні 60% та 54% опитаних відповідно вважали, що справи йдуть у правильному напрямку.

Січневе опитування Центру Разумкова показало, що частки тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку і тих, хто вважає, що у неправильному, майже зрівнялися – 40,6% проти 38%. Ще 21,4% опитаних було важко оцінити ситуацію.

Нагадаємо, за результатами опитування, за рік рівень довіри українців до ключових органів влади знизився. При цьому абсолютну довіру у суспільстві зберігають Збройні сили.

У КМІС також з'ясували, кому із відомих політиків найбільше довіряють українці.

На інфографіці «Слово і діло» – як змінилися настрої українців щодо закінчення війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: