Апеляція ВАКС розгляне скаргу на вирок ексголові банку Курченка

Читать на русском
Апеляційна інстанція відкрила провадження за скаргою сторони захисту на обвинувальний вирок колишньому очільнику комерційного банку.
фото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розгляне скаргу на вирок, яким заочно засудили до 11 років позбавлення волі колишнього голову правління Реал банку Володимира Агафонова. Цей банк належав олігарху-втікачу Сергію Курченку.

Таке рішення 2 лютого ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд визнав Агафонова винуватим в участі у злочинній організації Курченка, заволодіння майном та його легалізації. Суд призначив йому 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна та задовольнив цивільний позов Національного банку України про стягнення 503,84 млн грн в якості відшкодування шкоди. Також ВАКС задовольнив позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та ухвалено стягнути з обвинуваченого кошти у сумі 5,57 млрд грн. Адвокат Агафонова подав скаргу на вирок.

«Відкрити апеляційне провадження за апеляційними скаргами захисника та Національного банку України на вирок Вищого антикорупційного суду від 25 грудня 2023 року в кримінальному провадженні за обвинуваченням (Агафонова – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України», – йдеться в рішенні.

За версією обвинувачення, голова правління ПАТ «Реал Банк» Агафонов, у складі злочинної організації колишнього президента-втікача Віктора Януковича, причетний до заволодіння 4,7 млрд грн Реал банку, 800 млн грн Національного банку України, отриманих як стабілізаційний кредит. Також Агафонова обвинувачують обвинувачують у заволодінні 865 млн грн коштів Брокбізнесбанку, які були розміщені на рахунку Реал Банку та пізніше виведені на рахунки підконтрольних осіб, та їх подальшої легалізації.

Нагадаємо, САП скерувала до суду обвинувальний акт стосовно ексголови Реал банку Агафонова. Нещодавно цей акт призначили до розгляду і судді вирішили застосувати заочну процедуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: