Брехня в декларації: суддю Ковбеля оштрафували, але звільнили від покарання

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив розгляд справи колишнього керівника одного з міськрайонних судів у Київській області.
фото: ВРП

Вищий антикорупційний суд визнав винуватим у недостовірному декларуванні суддю одного з районних судів Київської області, але звільнив його від покарання у зв'язку із закінченням строків давності.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

В органі не вказують прізвище судді, але, за даними «Слово і діло», йдеться про суддю Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля.

«5 лютого 2024 року колегія суддів ВАКС оголосила вирок, яким суддю одного з районних судів Київської області визнано винуватим в умисному внесенні суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції». За вироком суду суддю визнано винуватим за ч. 1 ст. 366-2 КК України (у редакції, чинній до 21.07.2021) та призначено покарання у виді штрафу у розмірі 44,2 тис. грн. Разом з тим, на підставі ст. 49, ч. 5 ст. 74 КК України суд ухвалив звільнити указаного суддю від покарання у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності», – інформує прокуратура.

Вирок ВАКС може бути оскаржений протягом 30 днів до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Як відомо, 13 липня 2022 року ВАКС частково задовольнив позов САП про визнання необґрунтованими активів на суму 3,6 млн грн, законність набуття яких не підтверджена Ковбелем. Прокурор звернувся до суду з позовом про стягнення з судді в дохід держави 5,7 млн грн грошових коштів, законність походження яких викликала обґрунтований сумнів.

Нагадаємо, САП подала позов до судді Ковбеля. На підставі зібраних детективами НАБУ матеріалів установлено, що вищевказаний суддя через третіх осіб фактично набув у власність квартиру в Києві площею 142 кв. м та автомобіль, загальна вартість яких сягає 6,7 млн грн. При цьому, в ході аналізу майнового стану та його доходів з'ясовано, що 5,7 млн грн, використані для придбання цих активів, не могли бути набуті за рахунок законних доходів судді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: