Єврокомісія запропонувала продовжити на рік «експортний безвіз» для України

Читать на русском
Європейська комісія пропонує продовжити термін дії призупинення експортного мита для українських товарів.
Фото: landlord.ua

Європейська комісія пропонує продовжити термін дії призупинення експортного мита для українських товарів.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті ЄК.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

«Європейська комісія сьогодні запропонувала відновити припинення зборів на імпорт та дію квот для українського експорту до ЄС ще на рік, посилюючи водночас захист для чутливих аграрних продуктів до ЄС. Це зроблено відповідно до зобов'язань ЄС підтримувати Україну так довго, як це буде потрібно», – зазначено у повідомленні.

В ЄК уточнили, що нові торговельні заходи матимуть захисний механізм «екстренного гальмування» для трьох видів продукції з України – м'яса птиці, яєць та цукру. Він передбачає запровадження мит у разі перевищення встановлених обсягів експорту з української сторони.

«Це дозволить стабілізувати рівень імпорту з України та забезпечить гарантію того, що рівень імпорту, який минулого року порушив певні ринки сусідніх держав-членів України, не повториться», – заявив віце-президент Єврокомісії Маргарітіс Схінас.

Тепер продовження «експортного безвізу» для України мають схвалити Європейський парламент та Рада Євросоюзу. Якщо вони приймуть рішення, термін дії безмитного режиму буде продовжено до червня 2025 року.

Нагадаємо, нещодавно єврокомісар із Польщі погрожував заблокувати безмитну торгівлю України з ЄС, якщо у новому документі не буде положення щодо обмеження експорту з України.

Також ЗМІ повідомляли, що Єврокомісія може дозволити обмежувати імпорт агропродукції з України до певних країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: