ЗМІ спрогнозували, коли Україна може отримати високоточні керовані бомби GLSDB

Читать на русском
GLSDB з радіусом ураження понад 150 кілометрів стануть значним потенціалом для України й дозволять завдавати ударів в глибшому тилу російських сил.
Фото: informator.ua

Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності GLSDB, яка може прибути до України вже в середу, 31 січня. Міністерство оборони США підтвердило наміри передати Україні бомби GLSDB.

Про це повідомляє видання Politico.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Як зазначається, американський посадовець на умовах анонімності заявив ЗМІ, що GLSDB з радіусом ураження понад 150 кілометрів стануть «значним потенціалом для України» й дозволять завдавати ударів в глибшому тилу російських сил.

Водночас, речник Міноборони США генерал Патрік Райдер на брифінгу відмовився назвати терміни передачі Києву цих озброєнь.

«Стосовно бомб малого діаметра - як ми заявили ще минулого року, ми забезпечимо Україну GLSDB в межах наших зусиль, які фінансуються Ініціативою сприяння безпеці України (USAI)», - сказав він.

Згідно зі словами Райдера, з міркувань оперативної безпеки, у Пентагоні не будуть підтверджувати конкретні терміни передачі цих озброєнь.

«Ми залишимо Україні право повідомляти про будь-які поставки», - зазначив речник американського оборонного відомства.

Варто зазначити, що GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад – бомба малого діаметра наземного запуску) – це малогабаритний високоточний боєприпас, що може вражати цілі на відстані до 150 кілометрів. Для наведення на ціль зброя використовує супутникову систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему.

Як відомо, у 2022 році компанія Boeing запропонувала постачати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси (GLSDB), які можна встановлювати на ракетні системи, які вже є в України. Тоді передбачалося, що Київ отримає ракети навесні 2023-го.

На початку лютого стало відомо, що постачання США далекобійних ракет GLSDB Україні займе близько дев'яти місяців, тобто на озброєнні ЗСУ вони мали з'явитися в середині осені.

У жовтні 2023 року в Boeing заявили, що перебувають на шляху до постачання Україні далекобійних бомб GLSDB. Згодом передачу Україні першої великої партії відклали на початок 2024 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: