Апеляційна палата залишила під заочним арештом нардепа Дубневича

Читать на русском
Апеляційна інстанція залишила без змін заочний запобіжний захід, обраний чинному члену парламенту у корупційній справі.
Ярослав Дубневичфото: hromadske

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під заочним триманням під вартою народного депутата Ярослава Дубневича, якого НАБУ і САП підозрюють в організації заволодіння природнім газом НАК «Нафтогаз України» на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як відомо, ВАКС оголосив нардепа Дубневича в міжнародний розшук, оскільки той перебуває за кордоном і не з'являється до суду. Також його заочно заарештували. Адвокат політика подав скаргу на це рішення.

«29 січня 2024 року АП ВАКС підтримала позицію прокурора САП та відмовила у задоволенні апеляційної скарги сторони захисту на рішення ВАКС від 13.11.2023 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чинному народному депутату України, який обґрунтовано підозрюється в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку. Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу», – інформує САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Дубневичу. За версією слідства, впродовж 2013-2017 років нардеп Дубневич організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Під його контролем підприємства-власники цих ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, як з'ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: