НАБУ і САП повідомили про нову підозру нардепу Дубневичу

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку запідозрили чинного члена парламенту в організації заволодіння державним газом.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату Ярославу Дубневичу в організації заволодіння державним газом його Новороздільською та Новояворівською ТЕЦами на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації цих коштів.

Про це повідомляють прес-служби органів.

В НАБУ і САП не вказують прізвище нардепа, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, йдеться саме про Дубневича.

«10 жовтня 2023 року за дорученням керівника САП прокурор за участі детективів НАБУ повідомив про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку чинному народному депутату України. Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України», – інформує САП.

У прокуратурі додали, що 10 жовтня нардеп Дубневич не з'явився до НАБУ за повісткою та не відповідав на телефонні дзвінки від детективів. Захисники нардепа повідомили слідству, що не володіють інформацією про місце перебування останнього і телефонного зв'язку з ним також не мають. Слідство так і не знайшло депутата.

За версією слідства, впродовж 2013-2017 років нардеп Дубневич організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Під його контролем підприємства-власники цих ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, як з'ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд об'єднав дві справи ТЕЦ Дубневичів і слухає їх спочатку. Раніше одну зі справи закривали, але Апеляційна палата ВАКС це рішення скасувала.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: