У Координаційному штабі зробили заяву щодо версії з українськими полоненими на збитому ІЛ-76

Читать на русском
Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими прокоментував заяву російської сторони про те, що на борту збитого російського літака Іл-76 нібито були українські полонені.
Фото: РІА Новости

У межах обміну полоненими, який планувався на 24 січня, коли в Бєлгородській області впав російський військовий літак Іл-76, дійсно мали намір повернути в Україну 65 українських захисників з одного зі списків, раніше опублікованих на пропагандистських ресурсах рф.

Це підтвердив український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Facebook.

Знищені та пошкоджені російські літаки: топ втрат за час великої війниНа інфографіці – найзначніші втрати росії у літаках під час повномасштабної війни. Загалом рф втратила 329 літаків.

«Ми збираємо та ретельно аналізуємо всі наявні дані з дуже багатьох джерел. Наразі відсутні відомості, які б вказували на те, що у літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що цей Іл-76 міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін досі викликає багато запитань», — зазначив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов під час зустрічі з рідним та близькими українських військовополонених, що відбулася 26 січня.

Своєю чергою перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко вказав що останні дії росії свідчать про те, що окупанти намагаються приховати справжні причини авіатрощі від світової громадськості.

«Москва відразу оголосила, що не допустить міжнародних експертів до розслідування катастрофи Іл-76. Проте, Україна буде залучати всі інструменти, аби з'ясувати істинні причини того, що сталося, так і те, хто або що насправді перевозилося в тому літаку», – підкреслив представник Служби безпеки.

Він пояснив, що для збору всієї інформації потрібно більше часу.

Окрім цього, секретар Координаційного штабу Дмитро Усов на зустрічі наголосив, що російська сторона із великою затримкою надала відповідь, пославшись на один зі списків, раніше опублікованих на пропагандистських ресурсах, підконтрольних Кремлю.

«Коордштаб зі свого боку підтверджує, що 65 українських оборонців з цього списку дійсно планувалося повернути в Україну в межах запланованого обміну 24 січня», – повідомили у пресслужбі.

Водночас опитані родичі українських оборонців зі згаданого списку, ознайомившись з відеоматеріалами, продемонстрованими російськими пропагандистами нібито з місця авіатрощі, наразі не знайшли особливих ознак на оприлюднених фрагментах тіл, які б вказували на їхніх рідних, йдеться у повідомленні Штабу.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області рф впав літак Іл-76. РосЗМІ заявили, що на борту загалом було нібито близько 70 людей і всі вони нібито загинули.

Водночас ЗМІ з посиланням на джерела у ЗСУ заявили, що літак перевозив ракети С-300, якими обстрілювали Україну з території прикордоння Бєлгородщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: