СБУ затримала хакера, який наводив ракети рф по Харкову

Читать на русском
Харків'янин коригував вогонь військ рф по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.
фото СБУ

Кіберфахівці СБУ викрили в Харкові учасника російського хакерського угруповання «Народна судармія росії», підконтрольного ФСБ. Чоловік коригував ворожий вогонь та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

Про це повідомила пресслужба СБУ 25 січня.

Як швидко знаходять коригувальників та виконавців кривавих російських терактівУ МВС підозрюють, що ракетний удар по кафе у селі Гроза міг хтось навести. На інфографіці – як швидко затримували коригувальників найкривавіших ударів рф.

За наведенням хакера окупанти здійснили два ракетні удари по цивільній інфраструктурі Харкова. Серед постраждалих об'єктів була місцева лікарня.

Зловмисник також розвідував місця базування сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ.

Крім того, хакер виконував завдання ФСБ рф щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України.

СБУ затримала зловмисника. Ним виявився місцевий житель, фахівець у сфері ІТ, якого ФСБ залучила до співпраці через спеціалізований Telegram-канал хакерських співтовариств.

Для збору розвідданих про дислокацію сил оборони фігурант обходив місцевість та приховано фіксував об'єкти, де, за його версією, могли перебувати українські захисники. Отримані відомості він надсилав ФСБ у вигляді скріншотів електронних карток з координатами потенційних цілей.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойові припаси в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ.

Навідник під вартою. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

Нагадаємо, навідник російської ракети на Харківську ОВА отримав вирок. Також у Харкові затримали коригувальника ударів по промислових та оборонних заводах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: