НАБУ і САП повідомили про підозру двом ексдепутатам Одеської облради

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили схему із заволодіння 32 суднами, які належали одній з найбільших судноплавних компаній.
Віктор Баранський і Віталій Саутенковфото: vedomosti.od.ua

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру двом колишнім депутатам Одеської обласної ради та ще чотирьом особам у заволодінні 32 суднами ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

Про це повідомляє прес-служби органів.

«25 січня 2024 року за дорученням керівника САП прокурор повідомив про підозру двом колишнім депутатам Одеської облради, які організували злочинну схему, реалізація якої призвела до втрати 32 суден, що належали ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство», та завданню збитків на суму 82,654 млн грн. Також за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру ще 4 учасникам злочинної схеми , а саме колишньому голові правління ПрАТ «УДП» та 3 працівникам підконтрольних депутатам юридичних осіб», – інформує САП.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишніх депутатів від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Баранського і Віталія Саутенкова, а також ексголову правління УДП Дмитра Барінова. Барінов наразі обіймає посаду заступника голови із взаємодії з органами влади державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

У НАБУ повідомили, що, за даними слідства, у серпні 2017 року двоє депутатів Одеської облради організували схему заволодіння ліхтерами УДП, з яких планували побудувати більші за розміром та місткістю баржі для використання у власних комерційних цілях. Для реалізації схеми вони залучили трьох фізичних осіб та тодішнього керівника УДП, який уклав з підконтрольною депутатам компанією договори про передачу для фрахту 18 ліхтерів вартістю близько 44,3 млн грн. Коли ж у директора ПрАТ сплив термін трудового контракту, організатори схеми ввели в оману нове керівництво та уклали додаткові угоди про передачу ще 14 ліхтерів на суму 38,35 млн грн.

Надалі 32 ліхтери перегнали до Туреччини, де їх розібрали та побудували з них 12 барж більшої місткості. Після цього організатори злочину відбуксирували їх в Україну та оформили на підконтрольні компанії. В межах розслідування НАБУ і САП відшукали новозбудовані баржі та забезпечили їх передачу в Національного агентства з розшуку та менеджменту активами.

Нагадаємо, у 2020 році НАБУ проводило обшуки у межах справи про заволодіння суднами ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство». У листопаді 2022 року дві баржі були вилучені на користь Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: