Дії рф є актом геноциду: посол у Словаччині прокоментував резонансну статтю Фіцо

Читать на русском
Посол України у Братиславі відреагував на статтю словацького прем'єра Фіцо, в якій політик закликав надати росії гарантії безпеки.
Фото: glavcom.ua

Посол України у Братиславі Мирослав Кастран відреагував на статтю словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо, в якій політик закликав надати росії гарантії безпеки.

Пост, присвячений цій темі, з'явився у Facebook-акаунті дипломата.

Прем'єр Словаччини Фіцо заявив про намір налагодити відносини з росієюНовий уряд Словаччини на чолі з прем'єр-міністром Робертом Фіцо планує переглянути відносини країни із російською федерацією.

Кастран поділяє позицію Фіцо щодо того, що росія порушила міжнародне право, проте вважає таке формулювання надто м'яким «для опису всіх жахів, які 24 лютого 2022 року принесла росія на українську землю».

«Належну оцінку всіх злочинів дадуть відповідні міжнародні судові інстанції. Скажу лише одну: всі ці дії не що інше як акт геноциду українського народу, мета якого дуже проста: знищити Україну як незалежну державу», – наголосив дипломат.

Кастран також вважає хибним твердження Фіцо про те, що Україна провокувала росію своїми намірами приєднатися до НАТО.

«Свого часу і Словаччина, як і решта країн Східної Європи, приєдналася до НАТО. Але не тому, щоб спільно загрожувати росії, а навпаки: щоб в Альянсі отримати гарантії безпеки від самої росії. Саме тому, що у 2008 році НАТО не пообіцяло Україні та Грузії членство, росія дозволила собі напасти спочатку на Грузію, а у 2014 році – фактично розпочати нинішню війну в Україні», – написав посол.

Він додав, що «не варто за словами «не все так однозначно» приховувати очевидні речі, які ми продовжуватимемо називати своїми іменами, або «чорним та білим».

«У тому числі й те, що росія – це безумовний агресор, якого необхідно спільними зусиллями зупинити та притягнути до відповідальності. А Україна – жертва російської агресії, яка, безумовно, потребує допомоги партнерів, зокрема й Словаччини», – резюмував дипломат.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Словаччини розкритикував стратегію Заходу щодо Росії та заявив, що союзники України мають надати країні-терористу гарантії безпеки.

Раніше Фіцо заявив, що війну росії проти України неможливо вирішити військовим шляхом, а також повідомив про намір блокувати вступ України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: