Енергетики відповіли, чи можливе повторення блекауту цієї зими

Читать на русском
Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо. Але загалом система досить стабільна, незважаючи на другий рік війни.
Фото pmg.ua

В Укренерго не можуть гарантувати, що цієї зими не буде блекаутів. Українська енергосистема залишається ціллю ворога, обстріли можуть бути різної потужності. Але ризиків для системної аварії на мережах немає.

Про це заявив головний диспетчер Укренерго Віталій Зайченко в інтерв'ю ЕП.

Пережити блекаут: як підготуватися і що купитиУкраїнцям варто підготуватися на випадок, якщо російська ракетна атака призведе до тривалого відключення електрики. Чим запастися на випадок блекауту – інфографіці.

У нього запитали: чи можливе повторення блекауту? За словами Зінчека, гарантій, що його точно не буде, наразі немає.

«Ми розуміємо, що у нас війна, агресор накопичує ракети. Ми бачимо, що йде постачання озброєння із Південної Кореї, Ірану. Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути різними. Втім, якщо винести ризики обстрілу за дужки, то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії», – сказав він.

За словами Зінченка, у разі нестачі електроенергії Україна матиме два варіанти: обмеження або імпорт. Однак імпорт електроенергії в такі холодні періоди заходить не дуже, бо ціни в Євросоюзі вищі і кон'юнктурно імпорту немає, пояснив він. Аварійну допомогу в такі холодні періоди зазвичай також дуже важко отримати, тому що наші сусіди самі працюють на межі можливостей.

Нагадаємо, в Укренерго заявили, що атаки рф на енергосистему України в 2024 році ще попереду.

Раніше глава Міненерго припускав, що при нових потужних атаках росії цієї зими уникнути блекауту не вдасться. При цьому в Укренерго повідомляли, що вони мають розуміння, по яких об'єктах може бити ворог в першу чергу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: