Відсьогодні розпочинають виплачувати компенсації за зруйноване житло

Читать на русском
Держава починає виплачувати компенсації українцям за зруйновані російським вторгненням будинки.
Фото Слово і діло

В Україні розпочинають виплату компенсацій тим громадянам, чиє житло зруйнували росіяни. Станом на сьогодні схвалено понад 1500 заявок.

Про це повідомив у середу віцепрем'єр-міністр із відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

Післявоєнне відновлення України: які країни взяли шефство над містами та областямиМайже три десятки країн виявили інтерес до відновлення українських міст та областей. Хто погодився взяти шефство і над яким регіоном – на інфографіці.

За його словами, тепер кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, через додаток «Дія» може забронювати кошти на купівлю будинку чи квартири.

«Це необхідно, щоб система знала, що ви плануєте здійснити покупку житла. Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження у додатку «Дія» про те, що кошти заброньовані», – пояснив Кубраков.

Після цього є 30 днів, щоб оформити операцію купівлі-продажу нового житла. Якщо не встигнути за цей час – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів у «Дію».

До укладення угоди про придбання житла за сертифікатом слід припинити право власності на об'єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або у ЦНАПі. Для цього потрібно:

  • заява,

  • документ, що засвідчує право власності,

  • техзвіт про повне знищення майна, яке видає комісія органів місцевого самоврядування.

За словами Кубракова, можна придбати будь-яку квартиру чи будинок - первинку чи вторинку, у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість.

«Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифікату ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф», – розповів віцепрем'єр.

Станом на сьогодні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. За його словами, на цьому етапі на сертифікат можна лише купити квартиру або будинок.

«Але вже в січні-лютому очікуємо на можливість реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт - для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці», – зазначив він.

Нагадаємо, 1 серпня стартував новий етап «єВідновлення» для власників знищеного війною житла. У жовтні президент підписав закон про виплати українцям, які відремонтували житло власним коштом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: