Радбез ООН проголосував за резолюцію щодо гуманітарної допомоги для Гази

Читать на русском
Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію для розширення постачань гуманітарної допомоги в Сектор Гази на всю його територію.
Фото: Reuters

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію з пом'якшеною пропозицією збільшити гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази на тлі операції ізраїльських військових в регіоні проти бойовиків ХАМАС.

Про це повідомляє Reuters.

В резолюції ООН № 2720 немає заклику до припинення вогню в Газі. Вона закликає до «термінових і тривалих гуманітарних пауз та коридорів по всьому Сектору Гази на достатню кількість днів, щоб забезпечити повний, швидкий, безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ».

Саме погодження документа в Радбезі відбувалося після того, як Ізраїль дав зрозуміти про намір розширити наземну операцію в палестинському анклаві.

Повідомляється, що США та росія утрималися від голосування, вирішивши не використовувати своє право вето як постійні члени органу.

Відомо, що росія представила поправку в останню хвилину перед голосуванням, запропонувавши повернути в резолюцію формулювання із закликом «до термінового припинення бойових дій», але поправку не ухвалили.

Представник США пояснила, що США утрималися, оскільки в резолюції не міститься засудження терактів ХАМАС (визнана терористичним угрупованням).

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш після ухвалення резолюції заявив, що за останні тижні не відбулося жодних істотних змін у тому, як триває війна в Газі.

Нагадаємо, палестинський радикальний рух ХАМАС відхилив пропозицію Ізраїлю про тижневе припинення бойових дій в обмін на звільнення 40 заручників.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль продовжуватиме війну, доки не знищить ХАМАС.

Після цього заяви ХАМАС відмовився від пропозиції Ізраїлю припинити вогонь на тиждень.

Також ХАМАС відмовився відпускати заручників до повного припинення бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: