США ветували резолюцію ООН щодо припинення вогню в Секторі Гази

Читать на русском
США наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН про негайне гуманітарне припинення вогню у війні між Ізраїлем та палестинськими бойовиками ХАМАС.
Фото: Reuters

У п’ятницю, 8 грудня, США наклали вето на резолюцію Ради безпеки ООН, що містила заклик до негайного припинення вогню між Ізраїлем та палестинським бойовим угрупованням ХАМАС в Секторі Гази.

Про це повідомляє Reuters.

ЗМІ назвали варіанти майбутнього Сектору Газа, які обговорюють Ізраїль та СШАСША та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектору Газа після завершення наземної операції. Розглядається тимчасовий спільний контроль за територією, введення миротворчих сил чи управління під егідою ООН.

Проєкт резолюції підготували Об'єднані Арабські Емірати. Він, зокрема, передбачав негайне гуманітарне припинення вогню.

Резолюцію не було ухвалено через те, що США наклали на неї вето. Великобританія утрималася, а решта 13 членів Ради безпеки голосували за.

Зазначається, що США та Ізраїль виступають проти припинення вогню, оскільки переконані, що це піде лише на користь ХАМАСу.

Представник США назвав резолюцію «незбалансованою» та «відірваною від реальності». Він зазначив, що негайне припинення вогню лише «посіє насіння нової війни», оскільки ХАМАС насправді не шукає миру.

Водночас Вашингтон підтримує паузу у бойових діях, щоб захистити цивільне населення та дозволити звільнити заручників, захоплених бойовиками під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.

«США віддають перевагу своїй власній дипломатії, а не діям Ради Безпеки ООН, щоб домогтися звільнення більшої кількості заручників і чинити тиск на Ізраїль, щоб той краще захищав цивільних в Газі», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, це була п'ята спроба Радбезу ухвалити резолюцію з приводу війни на Близькому Сході, що розпочалася 7 жовтня.

Нагадаємо, Адміністрація президента США Джо Байдена дала Ізраїлю час до кінця року, щоб завершити війну з бойовиками палестинського угруповання ХАМАС.

5 грудня стало відомо, що ізраїльські військові розпочали третю фазу наземної операції в Секторі Гази. У рамках цього етапу ЦАХАЛ вестиме бойові дії на півдні анклаву.

Раніше очільник Пентагону Ллойд Остін попередив Ізраїль про можливу «стратегічну поразку» у війні з ХАМАСом, якщо кількість жертв серед цивільного населення буде збільшуватись.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: