Чехія продовжила тимчасовий захист для українців

Читать на русском
Нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту для біженців з України ще на рік, до кінця березня 2025 року.
Фото: EPA/MARTIN DIVISEK

Нижня палата парламенту Чехії схвалила можливість продовження тимчасового захисту для українських біженців до кінця березня 2025 року.

Про це повідомляє Radio Prague.

Як змінювалися наміри українських біженців щодо повернення додомуПонад 60 відсотків біженців планують повернутися до України. Як змінювалися їхні наміри – на інфографіці.

У п'ятницю, 1 грудня, депутати ухвалили «lex Ukraine six». Це означає, що українські біженці можуть продовжити свій тимчасовий захист у Чехії ще на рік, тобто до кінця березня 2025 року.

Документ після цього перейде до Сенату, де його має підписати президент.

Тимчасовий захист дозволяє біженцям отримати доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.

Зазначається, що депутати обмежили час, протягом якого біженці можуть залишатися у безкоштовному тимчасовому житлі, та змінили порядок депортації людей, які мають тимчасовий захист.

Для продовження тимчасового захисту, згідно з законопроєктом, українцям спочатку доведеться зареєструватись онлайн до 15 березня 2024 року. Це потрібно для бронювання дати особистого візиту до Міністерства внутрішніх справ, де вони отримають візову наліпку для підтвердження тимчасового захисту.

Як повідомив міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка, понад 60% українських біженців у віці від 18 до 65 років знайшли роботу в Чехії. За його словами, це 123 тисячі людей. 86% із них мають трудові договори із внесками.

Нагадаємо, у листопаді Данія та Швейцарія продовжили тимчасовий захист для українських біженців.

Також повідомлялося, що Канада запровадила нову тимчасову міграційну програму для українців.

У вересні стало відомо, що Рада ЄС продовжила термін дії тимчасового захисту для українців.

Крім того, українські біженці зможуть виїхати з Ірландії на свята без втрати житла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: