У США колишнього агента ФБР засудили за роботу на російського олігарха

Читать на русском
Колишнього високопоставленого агента ФБР Чарльза Макгонігала засуджено до чотирьох років позбавлення волі за допомогу російському олігарху в шпигунстві за конкурентом.
Колишній глава відділу контррозвідки ФБР у Нью-Йорку Чарльз МакгонігалФото: Associated Press

Колишнього співробітника контррозвідки ФБР у Нью-Йорку Чарльза Макгонігала засудили до чотирьох років і двох місяців ув'язнення за роботу на російського олігарха Олега Дерипаску.

Про це пише Голос Америки.

Зазначається, що Макгонігал займався розслідуванням російських олігархів протягом 20 років.

У серпні 2023 року він визнав провину у тому, що за дорученням Дерипаски збирав компромат на його бізнес-конкурента, також російського мільярдера Володимира Потаніна. Це робилося порушуючи санкції, накладені на Дерипаску у 2018 році, та в обмін на приховані виплати через його посередника Євгена Фокіна у розмірі 17,5 тис доларів.

Крім цього, у 2019 році американець намагався знайти підстави для скасування санкцій США проти російського олігарха Дерипаски.

Як за час повномасштабної війни змінилися статки російських мільярдерівАктиви більшості російських мільярдерів зменшилися під час повномасштабної війни. У кого і скільки – на інфографіці.

Чарльз Макгонігал є одним із найвисокопоставленіших агентів ФБР, якого будь-коли звинувачували у злочині.

«Макгонігал зловживав навичками та впливом, які йому довірила його країна, таємно працюючи на ті самі загрози, від яких він раніше захищав її. Ніхто не розумів тяжкості злочинів Макгонігала краще, ніж сам Макгонігал», – написали прокурори в судовому позові.

Суд засудив американця до 50 місяців тюремного ув'язнення і зобовʼязав виплатити до 40 тисяч доларів штрафу. Оскільки він визнав себе винним і розкаявся у скоєному, замість п'яти років, на яких наполягала прокуратура, суддя засудила його до чотирьох років та двох місяців.

Нагадаємо, з квітня 2018 року Олег Дерипаска перебуває під американськими санкціями за фінансування проєктів російського президента володимира путіна. З 2022 року він також перебуває під санкціями Євросоюзу та Великобританії через підтримку вторгнення росії до України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: