Конгрес США заборонив президентам виходити з НАТО

Читать на русском
Президенти США не зможуть в односторонньому порядку приймати рішення щодо виходу країни з НАТО. Відповідний закон схвалив Конгрес.
Фото: iStock/rarrarorro

Конгрес США схвалив закон, який забороняє будь-якому президенту Сполучених Штатів Америки виходити з Північноатлантичного Альянсу без схвалення Сенату чи Конгресу.

Про це інформує The Hill.

Ініціатива сенаторів Тіма Кейна і Марко Рубіо була включена до щорічного Закону про санкціонування національної оборони, який ухвалила Палата представників у четвер і, як очікується, буде підписаний президентом Джо Байденом.

Зауважимо, з боку колишнього президента Дональда Трампа Альянс був предметом критики. Однак за президента Джо Байдена значення НАТО зросло, особливо після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року.

«НАТО твердо стоїть на ногах у відповідь на війну російського диктатора путіна в Україні та виклики, що лише зростають по всьому світу. Закон підтверджує підтримку США цього Альянсу, який є основоположним для національної безпеки. Це також послужить сильним сигналом авторитарним країнам про те, що вільний світ залишається єдиним», – наголосив Тім Кейн.

Як відомо, під час свого терміну Байден багато інвестував в НАТО, спрямувавши більше військ і військових ресурсів до Європи як демонстрацію сили проти російської агресії, а також розширивши Альянс за рахунок Фінляндії та Швеції.

На думку критиків Дональда Трампа, кандидата у президенти від Республіканської партії,ьйого висловлювання послаблюють НАТО. Вони не виключають, що він може відмовитися від зобов’язань США за пактом про взаємну оборону або навіть вийти з Альянсу.

Нагадаємо, Сенат США підтримав законопроєкт про оборонний бюджет, який передбачає рекордні 886 млрд доларів військових витрат.

Також повідомлялося, що Сенат США відклав канікули, щоб розблокувати допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: