Організатор справи ексголови Держспецзв'язку вийшов з-під варти

Читать на русском
На рахунок антикорупційного суду надійшло 100 млн грн застави, внесеної за підприємця, підозрюваного в організації правопорушення.
фото: cip.gov.ua

Підприємець Роман Коваль вийшов з-під варти під 100 млн грн застави. НАБУ і САП підозрюють його в організації заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку).

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах правопорядку.

За їхніми словами, кошти внесли ще 6 грудня і того ж дня Коваль вийшов зі слідчого ізолятора. У зв'язку з цим на підозрюваного поклали низку обов'язків: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися з місця проживання без дозволу; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними і свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. За даними співрозмовників, на Коваля вже надягли браслет.

Як відомо, антикорупційний суд узяв під варту організатора справи колишнього голови Держспецзв'язку Юрія Щиголя підприємця Романа Коваля.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю, його заступнику та іншим у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн. За версією слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 років кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: