Студентський пропалестинський рух: географія протестів

Читать на русском

Після початку операції Ізраїлю в Секторі Гази університети по всьому світу захлеснула хвиля протестів пропалестинських студентів та викладачів. Вони вимагають, щоб їхні навчальні заклади розірвали будь-які зв'язки – фінансові чи академічні – з Ізраїлем, пишуть відкриті листи на підтримку палестинців та критикують позицію своєї держави щодо війни. Найсильніше протести розгорілися в США – дійшло до арештів та розгону наметових таборів у кампусах. Географію протестів склало «Слово і діло».

Більш ніж у двох десятках країн світу відбуваються протести пропалестинських студентів. Більше – на інфографіці.
Протести студентів за ПалестинуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Пропалестинські студентські протести з початку війни Ізраїлю та ХАМАС проходили у більш ніж двох десятках країн світу.

У США проти війни в Газі виступили тисячі студентів більш ніж 130 коледжів та університетів по всій території країни, у тому числі у таких великих містах як Нью-Йорк, Бостон, Філадельфія, Лос-Анджелес, Чикаго, Вашингтон, Атланту, Даллас, Лос-Анджелес, Сан-Франциско, Сієтл.

Студенти проводили мітинги, сидячі страйки, розбивали наметові табори біля кампусів. Були також випадки вандалізму та порушення громадського порядку.

Деякі навчальні заклади пішли назустріч протестувальникам: зокрема погодились відмовитися від співпраці з компаніями, пов'язаними з Ізраїлем, або погодилися розкривати інформацію про інвестиції. У деяких випадках університети воліли не робити жодних дій щодо протестувальників.

Наприкінці квітня у центрі подій опинився Колумбійський університет у Нью-Йорку: поліція розігнала протестувальників, які захопили кампус Гамільтон Хол та забарикадувалися там. Загалом заворушення в університеті тривали близько двох тижнів, він був змушений припинити роботу.

Заворушення були також у Каліфорнійському університеті, де почалися зіткнення між двома протиборчими групами протестувальників.

Загалом за останні тижні в кампусах по всій країні було заарештовано або затримано близько трьох тисяч учасників протестів. За даними CNN, за кількістю арештів лідирують Нью-Йорк та Каліфорнія – понад 600 та більше 400 заарештованих відповідно, включаючи учасників протестів у Колумбійському університеті.

У Канаді пропалестинські наметові табори було створено у 15 університетах, зокрема в Університеті Торонто, Університеті Оттави, Університеті Британської Колумбії, Університеті Макгілла. Організатори протестів вимагають, щоб університети відмовилися від усіх активів, які «підтримують ізраїльський апартеїд, окупацію та незаконне заселення Палестини», і розірвали зв'язки з деякими ізраїльськими академічними установами.

Університет Макгілла намагався через суд домогтися закриття табору в кампусі, але отримав відмову.

Студентські протести також прокотилися Європою – у Британії, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Німеччині, Нідерландах, Швейцарії, Франції та Фінляндії.

У Британії наметові табори були розбиті у великих навчальних закладах, таких як Кембриджський та Оксфордський університети – там студенти вимагали від адміністрації вивести кошти з компаній, пов'язаних із Ізраїлем. Також пройшли акції протесту в Університетському коледжі Лондона, де студенти закликали університет припинити співпрацю з компаніями та банками, що надають фінансову підтримку Ізраїлю, та засудити воєнні злочини країни у секторі Газа.

Протести проходили також в інших університетах, у тому числі в Ньюкаслі, Брістолі, Лідсі, Шеффілді та інших містах.

В Ірландії студенти Трініті-коледжу в Дубліні встановили намети, прикрашені палестинськими прапорами та транспарантами.

У Сорбонні у Франції десятки студентів розпочали сидячий страйк усередині університету, що призвело до закриття кампусу. Поліція також розганяла пропалестинських протестувальників.

Масові студентські протести були також у Німеччині, зокрема, у Берліні, Франкфурті, Лейпцигу та Бремені. У Берліні були арешти.

У Нідерландах поліція проводила рейди на протестуючих студентів в Амстердамському університеті, понад сто людей було затримано.

В Італії студенти розбили табори в кампусах в Університетах Болоньї, Університеті Сапієнца та інших коледжах Риму та Неаполя. В Іспанії протести та табори були в кампусах, у тому числі в Університеті Валенсії, Університеті Барселони, Університеті Країни Басків, Університеті Малаги та Мадридському університеті.

В інших регіонах світу також виникли пропалестинські студентські протести, наприклад, в Австралії, Новій Зеландії, Аргентині, Ємені, Індії, Лівані, Кувейті та Японії.

Раніше «Слово і діло» писало про реакцію світу на напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль.

Нагадаємо, 13 квітня Іран провів проти Ізраїлю операцію «Правдива обіцянка», вперше безпосередньо атакувавши дронами та ракетами. На інфографіці – які країни офіційно підтримали Тель-Авів, а які – зберігають нейтралітет.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: