Ексзаступник голови Держспецзвʼязку вийшов з-під варти

Читать на русском

Колишній заступник голови Держспецзвʼязку Віктор Жора вийшов зі слідчого ізолятора, оскільки за нього внесли 10 млн гривень застави.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах правопорядку.

Топ найбільших застав підозрюваним під час повномасштабної війниРейтинг найбільших застав підозрюваним, призначених судом у період повномасштабної війни – на інфографіці.

Згідно з ухвалою суду, Жора тепер зобовʼязаний здати закордонні паспорти; прибувати за першим викликом; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; повідомляти про зміну місця проживання та носити електронний браслет.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд 27 листопада узяв під варту колишнього заступника голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Віктора Жору, якого НАБУ і САП разом із ексголовою служби Юрієм Щиголем підозрюють у заволодінні 62 млн грн.

За даними САП, у 2020 році власник групи компаній Роман Коваль обговорював на той момент ще з кандидатом на посаду заступника Держспецзв'язку Віктором Жорою ймовірні схеми в службі. У січні 2021 року Жору призначили заступником голови Держспецзв'язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Надалі до своєї змови вони залучають голови служби Щиголя, керівника державного підприємства «Українські спеціальні системи» (підконтрольне Держспецзв'язку) Артура Вітренка та працівника УСС.

Надалі підприємець Коваль, Жора і Щиголь визначили три приватні компанії «Сембер трейд», «Інсайд Солюшенс» і «Білінгтек» ще за півроку до закупівлі. Саму закупівлю засекретили, компанія «Білінгтек» була нібито конкурентом, а перші дві заздалегідь визначені як переможці. З «Сембер трейд» і «Інсайд Солюшенс» ДП «УСС» уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 років кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній в Угорщину та США з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Раніше ВАКС узяв під варту й ексголову Держспецзв'язку Юрія Щиголя. Йому визначили альтернативою 25 млн грн застави. Проте вже наступного дня за Щиголя внесли 25 мільйонів гривень застави, і він вийшов із СІЗО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: