Заволодіння 62 млн грн: НАБУ повідомило про підозру голові Держспецзв'язку

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку вручили повідомлення про підозру низці фігурантів справи про заволодіння коштами.
фото: АрміяInform

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру голові Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) Юрію Щиголю у заволодінні понад 60 млн грн коштів.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«За процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку), його заступнику та іншим службовим особам. У вчиненні злочинів підозрюються члени організованої групи загалом у складі 6 осіб. Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України», – інформує САП.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору. Їх обох сьогодні ж звільнили з посад. Також про підозру повідомили колишньому керівнику державного підприємства «Українські спеціальні системи» Артуру Вітренку та співробітнику цього ДП, власнику групи компаній (організатор схеми) та його працівнику.

У НАБУ розповіли, що, за версією слідства, у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Нагадаємо, САП повідомила про підозру судді Кропивницького апеляційного суду. Раніше НАБУ повідомило про підозру гендиректору підрозділу «Енергоатому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: