МВС Литви з’ясовує, як діти олігарха Абрамовича отримали громадянство країни

Читать на русском
Двоє дітей російського олігарха Романа Абрамовича отримали громадянство Литви. Глава МВС країни Агне Білотайте сформувала спеціальну комісію, яка оцінить обставини, за яких це сталось.
Фото: Getty Images

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте створила комісію для оцінки обставин, за яких діти російського мільярдера Романа Абрамовича отримали литовське громадянство.

Про це повідомив литовський мовник LRT.

Зазначається, що громадянство Литви отримали двоє дітей російського олігарха Романа Абрамовича – 30-річний Аркадій і 31-річна Анна. Про це стало відомо з витоку документів офшорної компанії «МеритСервус». Вона базується на Кіпрі та керує активами Абрамовича понад 20 років.

Департамент міграції Литви заявив, що не має права коментувати питання про паспорти сина і доньки Абрамовича, оскільки вони не є публічними особами, проте перегляне список осіб та організацій, на яких поширюються санкції Європейського Союзу, і перевірить, чи є члени сімей осіб, на яких поширюються санкції, громадянами Литви.

«Надання громадянства не може бути таємницею, а литовський паспорт не може бути прикриттям для обходу санкцій або інших зловживань. У цей геополітично складний період захист персональних даних не може бути поставлений вище інтересів національної безпеки», – сказала Білотайте.

Вона наголосила, що її відомство готує відповідні правові акти, які дозволять анулювати литовське громадянство через загрозу національній безпеці та в осіб, які отримали паспорт за ознакою походження. Наразі поправки до закону узгоджуються.

Нагадаємо, на початку повномасштабної війни росії проти України президент рф путін особисто схвалив участь Абрамовича в українсько-російських переговорах.

Також відомо, що суд ЄС прийняв виняток із списку санкцій Олександра Пумпянського – сина російського олігарха Дмитра Пумпянського, наближеного до президента росії володимира путіна.

Крім того, у Франції російського мільярдера Олексія Кузьмичова, якого було затримано за звинуваченням у відмиванні коштів і податковому шахрайстві, випустили з-під варти через заставу в 8 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: