Випадки отруєнь із російським слідом

Читать на русском

У Головному управлінні розвідки заявили, що дружину керівника Кирила Буданова Маріанну отруїли важкими металами. Отруєння також діагностували у кількох співробітників ГУР, усі вони проходять лікування. Розвідка поки що не озвучувала версій того, хто може бути причетним до спроби отруєння. Проте, враховуючи зацікавленість рф у ліквідації Буданова, російський слід не виключений. Тим більше, що Кремль активно використовує отруєння як спосіб боротьби з опонентами. «Слово і діло» згадало найгучніші випадки отруєнь із російським слідом.

Останнє найгучніше отруєння сталося у серпні 2020-го в самій росії – його жертвою став політик Олексій Навальний.

За даними журналістського розслідування, Навального отруїли у готельному номері в Томську отрутою з групи «Новачок». Це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Ймовірно, отрута була нанесена на кілька поверхонь, з якими контактував політик.

Навальному стало погано у літаку на шляху з Томська, його екстрено госпіталізували, але російські лікарі не знайшли ознак отруєння. Факт отруєння підтвердили вже німецькі медики з клініки «Шаріте» у Берліні, куди Навального доставили на лікування.

Розслідування The Insider, Bellingcat та CNN за участю Der Spiegel та ФБК дійшло висновку, що до отруєння причетні співробітники російської ФСБ.

Ще одні жертви «Новачка» – колишній офіцер російського ГРУ Сергій Скрипаль та його дочка Юлія – були отруєні у березні 2018 року у британському місті Солсбері. Вони також вижили, хоч і були доставлені до лікарні у критичному стані.

Виконавцями замаху були офіцери російського ГРУ Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга (працювали під паспортами на Олександра Петрова та Руслана Боширова), які приїхали до Солсбері «подивитися на знамениті шпилі».

Після отруєння Скрипалів відбулися взаємні висилки дипломатів: країни Євросоюзу вислали кілька десятків російських дипломатів, заявивши, що вони працюють на спецслужби. Росія відповіла дзеркально.

Ціла серія отруєнь опонентів Кремля була на початку 2000-х років. У березні 2002 року було отруєно чеченського командира Ібна аль-Хаттаба: стверджувалося, що він помер після того, як розкрив лист, покритий швидкодіючим нервово-паралітичним препаратом, можливо, зарином або іншим.

Російського журналіста Юрія Щекочихіна, який розслідував факти корупції в країні на найвищому рівні, було отруєно в липні 2003 року. Причиною його смерті стала важка інтоксикація організму через отруєння талієм – це було підтверджено у лондонській лабораторії. Отруєння сталося за кілька днів до зустрічі Щекочихіна зі співробітниками американського ФБР по одному з розслідувань, що його цікавило.

У вересні 2004 року була спроба отруєння російської журналістки Ганни Політковської невідомою речовиною. Їй стало погано після того, як вона випила чаю в літаку на шляху до Беслана, де бойовики захопили заручників. Політковська звинуватила у замаху ФСБ. В 2006 році її застрелили в під'їзді власного будинку в Москві.

Ще одне отруєння через чай сталося у листопаді 2006 року у Британії: колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, який отримав політичний притулок, отруїли полонієм-210. Раніше він обвинувачував ФСБ і путіна у вибухах житлових будинків та інших терактах у росії.

Двічі в росії намагалися отруїти опозиційного політика Володимира Кара-Мурзу – у травні 2015 року та лютому 2017-го. У першому випадку його госпіталізували з діагнозом «гостра ниркова недостатність на тлі інтоксикації», французькі експерти встановили, що в організмі перевищено норму вмісту важких металів. За два роки він потрапив до лікарні з аналогічними симптомами.

Встановити речовину, якою намагалися отруїти Кара-Мурзу, не вдалося. А російські правоохоронці складу злочину не знайшли. До речі, нещодавно російський суд засудив політика до 25 років ув'язнення.

Версію російського сліду також розглядали у справі про отруєння Віктора Ющенка у вересні 2004 року під час президентських виборів. Він був отруєний діоксином, ймовірно, під час вечері вдома у заступника голови СБУ Володимира Сацюка (також там були Ігор Смешко та Давид Жванія). Злочин так і залишається не розкритим.

На початку повномасштабної війни, за інформацією ЗМІ, була спроба отруєння бізнесмена Романа Абрамовича, який брав участь у російсько-українських переговорах. Офіційно це не підтверджено, Україна заперечувала отруєння участників нашої переговорної групи.

Нагадаємо, «Слово і діло» також писало, хто з осіб російсько-української війни загадково загинув або був ліквідований путінським режимом на різних етапах вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: