Україна бойкотуватиме засідання ОБСЄ у Скоп'є: у МЗС повідомили причину (доповнено)

Читать на русском
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у Скоп'є через участь глави МЗС країни-окупанта Сергія Лаврова.
Фото: Getty Images

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у Скоп'є (Північна Македонія) через участь глави МЗС країни-окупанта Сергія Лаврова.

Про це повідомив речник зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко у своєму Facebook-акаунті.

Які статуси отримала росія від міжнародної спільноти за агресію проти УкраїниЯкі країни та організації визнали дії росії в Україні злочинними та які статуси отримала держава-агресор – на інфографіці.

Він зазначив, що українська сторона високо цінує зусилля Північної Македонії як головуючої у 2023 році держави та вдячна владі країни за увагу до питання протидії російській агресії проти України.

При цьому рф, «вдаючись до шантажу та відкритих загроз, систематично блокувала консенсус з ключових питань». У МЗС також нагадали, що Кремль незаконно затримав трьох українців-представників ОБСЄ, які перебувають у в'язницях вже понад 500 днів.

«У таких умовах присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну лише посилюватиме кризу, в яку росія загнала ОБСЄ», – наголосив Ніколенко.

Він додав, що делегація України, незважаючи на відмову від участі у засіданні, залишається відданою принципам ОБСЄ і готова далі взаємодіяти з партнерами.

Доповнено:

Міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії також ухвалили рішення бойкотувати зустріч у Скоп'є. Про це повідомляє Bloomberg.

У спільній заяві глави МЗС зазначили, що місце Лаврова – на спецтрибуналі, а не за столом ОБСЄ. Вони також підкреслили, що рф повинна зупинити агресію, вивести свої війська з окупованих територій і компенсувати всі руйнування.

Нагадаємо, у липні Парламентська асамблея ОБСЄ визнала росію країною-спонсором тероризму. Також ПВК «Вагнер» було визнано терористичною організацією.

Ми також розповідали, які статуси отримала росія від міжнародної спільноти за агресію проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: