Литва виділить 2 млн євро на підтримку ініціативи «Зерно з України» – прем'єр-міністр

Читать на русском
Литва в рамках ініціативи Зерно з України до кінця року виділить 2 мільйони євро, заявила прем’єр-міністр країни Інгріда Шимоніте.
Укрінформ

Литва в рамках ініціативи «Зерно з України» до кінця року виділить 2 млн євро, а також готова підвищити транзитні спроможності балтійських портів для українського експорту.

Про це повідомила прем'єр-міністр країни Інгріда Шимоніте у соцмережі Х.

Скільки аграрної продукції Україна експортувала через порти за час війниУкраїна з початку повномасштабної війни експортувала через порти 59,7 млн тонн аграрної продукції. На інфографіці – докладніше.

Як зазначається, країна-агресор намагається використати ситуацію в Чорному морі, щоб перешкодити експорту українського зерна і домогтися скасування санкцій.

«Упродовж століть росія змінювала назви, але не свою природу чи методи. Через майже століття після Голодомору росія знову намагається використати їжу як зброю, цього разу спустошуючи цивільні порти, зерносховища та блокуючи Чорне море», - наголосила Шимоніте.

Згідно зі словами очільниці литовського уряду, ці кошти мають «допомогти пом'якшити загрози продовольчої безпеки, спричинені агресивною війною росії».

«Проте єдиний спосіб забезпечити продовольчу безпеку та міцний мир у Європі — це допомогти Україні виграти цю війну і якнайшвидше перемогти росію», - наголосила Шимоніте.

Нагадаємо, низка лідерів країн Європи вшанували сьогодні пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.

Також стало відомо, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів, щоб захистити судна у зерновому коридорі в Чорному морі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: