Українські біженці зможуть виїхати з Ірландії на свята, не втративши житло

Читать на русском
Українським біженцям буде дозволено поїхати додому на Різдво та тимчасово залишити надане в Ірландії житло, не втративши його.
Фото: Reuters

Влада Ірландії змінила своє рішення про перебування українських біженців у країні у період з 22 грудня до 5 січня.

Про це повідомляє Irish Mirror.

Як змінювалися наміри українських біженців щодо повернення додомуПонад 60 відсотків біженців планують повернутися до України. Як змінювалися їхні наміри – на інфографіці.

Зазначається, що українцям дозволено поїхати на Різдво додому або в інші країни і тимчасово покинути надане державою житло, при цьому не втративши його.

Згідно з рішенням Міністерства у справах дітей, рівності, інвалідності, інтеграції та молоді, біженці повинні повернутися до своїх помешкань в Ірландії до 5 січня, інакше вони ризикують втратити своє житло. При цьому будь-які особисті речі, залишені тут, будуть утилізовані через 60 днів. Біженці також повинні продовжувати сплачувати обов'язковий внесок за житло під час своєї відсутності.

Минулого місяця було оголошено, що біженці, які повернулися в Україну на свята, можуть втратити житло, оскільки тривалість дозволеного ним періоду відсутності скоротилася з семи днів до нуля. Це означало, що поїхати в Україну на Різдво вони не могли, бо їхнє місце могли передати іншим біженцям.

Таке правило було першим у серії заходів, спрямованих на зниження привабливості Ірландії для людей, які шукають тимчасового захисту.

Згідно з новими правилами, особи, які шукають притулку, повинні продовжувати сплачувати обов'язковий внесок за своє житло за відсутності.

«Будь-яка несанкціонована відсутність після цієї дати розглядатиметься як відмова та житло може бути перерозподілено», – йдеться у повідомленні.

Зміна не стосується біженців, які зараз проживають у заставному чи модульному житлі, які й так мають право подорожувати за своїм бажанням.

Нагадаємо, уряд Ірландії планує до кінця поточного року здійснити заходи, щоб змінити соціальні виплати та зобов'язати українських біженців платити за житло.

Також повідомлялося, що Данія і Швейцарія подовжили статус тимчасового захисту для українських біженців.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, у яких країнах планують скоротити допомогу українським біженцям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: