ЄС може покарати Польщу за блокування кордону з Україною – ЗМІ

Читать на русском
Блокада польських перевізників на кордоні з Україною. ЄС застеріг Польщу, що може розпочати процедуру покарання, якщо питання з пікетом не вирішиться.
фото Wojtek Jargilo /PAP

Європейська комісія може розпочати процедуру покарання проти Польщі, якщо влада цієї країни не вирішить проблему блокування прикордонних переходів з Україною. Йдеться про страйк польських перевізників, який триває вже другий тиждень.

Про це повідомляє кореспондент польського видання RMF FM у Брюсселі.

Як повномасштабна війна вплинула на обсяги перевезень в УкраїніЗа перший рік повномасштабної війни обсяг вантажних та пасажирських перевезень в Україні значно скоротився. На інфографіці – по місяцях.

За словами представника Єврокомісії, польська влада зобов'язана забезпечити потік товарів з України через так звані коридори солідарності. Це також означає, що польська влада має за законодавством ЄС забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах.

В ЄК вважають, що польська влада робить недостатньо, щоб вирішити проблему та припинити протест польських перевізників.

«З неофіційних джерел RMF FM стало відомо, що в Єврокомісії розглядають питання щодо порушення польською владою регламенту ЄС щодо лібералізації торгівлі з Україною, дія якого нещодавно була продовжена до червня 2024 року. Наразі Єврокомісія має дослідити правові підстави для запуску процедури покарання», – пише видання.

Офіційно ЄК поки не анонсувала заходів, які вона може вжити проти польської влади. За словами представників ЄК, переговори з Польщею та Україною продовжуються.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали акцію протесту біля трьох пунктів пропуску на кордоні Польщі та України. Серед вимог польських перевізників – повернути потребу українським перевізникам отримувати дозволи на в'їзд до Європейського Союзу.

Через страйк у черзі стоять сотні вантажівок.

Тим часом, 15 листопада словацькі перевізники також пригрозили блокадою кордону України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: